Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012
iduzel: 20924
idvazba: 25933
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 14:07:20
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20924
idvazba: 25933
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/20917/20924'
iduzel: 20924
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20866/20900/20917/20924
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Senzorické hodnocení základních chutí u vín

Autor: Bc. Denisa Tanečková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Zdenka Panovská

Jednou z oblastí senzorické analýzy je studium vnímání chutí. Mezi základní chutě patří chuť: sladká, slaná, kyselá, hořká a umami. Za kyselou chuť jsou zodpovědné anorganické i organické kyseliny, ale díky složité matrici, kterou potraviny mají, není jednoduché přesně předvídat a upravovat intenzitu kyselé chuti pro odpovídající vjem. Je zapotřebí brát v úvahu vzájemné vztahy mezi kyselinami a dalšími látkami obsaženými v potravinách. Navíc vnímání chutí závisí u populace na mnoha faktorech, jako je například věk hodnotitele, teplota nebo barva vzorku.
Cílem příspěvku bylo zjistit, jak se liší vnímání kyselé a sladké chuti u 160 neškolených hodnotitelů a jak koreluje vjem kyselé chuti s celkovou příjemností. Pro testování byly vybrány dva odlišné druhy vína, ve kterých byly pomocí nestrukturované grafické stupnice hodnoceny intenzity. Zjištěné výsledky byly statisticky zpracovány.

Aktualizováno: 22.8.2015 22:09, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi