Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012
iduzel: 20902
idvazba: 25911
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 13:48:37
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20902
idvazba: 25911
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/20901/20902'
iduzel: 20902
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20866/20900/20901/20902
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Rychlé postupy pro stanovení organobromovaných a perfluoroalkylovaných kontaminantů v sedimentech

Autor: Bc. Monika Bachanová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.; Ing. Veronika Hloušková

Cílem této práce bylo vyvinout a validovat metodu pro simultánní stanovení perfluoroalkylovaných sloučenin (PFAS) a vybraných zástupců bromovaných retardérů hoření (BFR), tj. isomerů hexabromcyklododekanu (HBCD) a tetrabrombisfenolu A (TBBPA), ve vzorcích životního prostředí jako je půda nebo sediment. Tyto látky byly stanovovány pomocí ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC–MS/MS). Druhá část práce byla zaměřena na vývoj a validaci metody, zejména krok přečištění, pro stanovení dalších zástupců BFR (polybromovaných difenyletherů – PBDE a tzv. non-PBDE retardérů hoření) v sedimentech. Separace a identifikace byla realizována plynovou chromatografií ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (GC–MS/MS). Obě metody umožňují stanovení látek na velmi nízkých hladinách, limity kvantifikace (LOQ) pro PFAS, HBCD a TBBPA v sedimentu se pohybovaly v rozmezí 0,025 – 0,5 ng/g sušiny, pro PBDE a non-PBDE v rozmezí 0,040 – 0,4 ng/g sušiny. Nové metody byly následně aplikovány na vyšetření vzorků sedimentu z vybraných lokalit ČR. Koncentrace PFAS, HBCD a TBBPA nalezené v těchto vzorcích byly v rozmezí 0,2 – 6 ng/g sušiny, hladiny PBDE a non-PBDE v rozmezí 0,1 – 40 ng/g sušiny (BDE 209 0,6 – 400 ng/ng sušiny).

Aktualizováno: 22.8.2015 21:41, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi