Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013
iduzel: 20876
idvazba: 25883
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 09:30:41
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 20876
idvazba: 25883
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/20867/20876'
iduzel: 20876
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20886/18614/20867/20876
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení organohalogenovaných kontaminantů v mateřském mléce a krevní plasmě

Autor: Bc. Kateřina Urbancová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D., Ing. Darina Lanková

Perfluoralkylované sloučeniny (PFAS) a bromované retardéry hoření (BFR) se díky svým jedinečným vlastnostem používají v řadě komerčních výrobků a průmyslu. S tím souvisí jejich průnik do životního prostředí, kde mohou negativně působit na živé organismy včetně člověka, proto je nutné výskyt těchto kontaminantů sledovat. Cílem studie bylo analyzovat PFAS (n=19) a BFR (n=11) ve 137 párech vzorků mateřského mléka a krevního séra. Metoda pro stanovení těchto látek v mateřském mléce byla založena na extrakci vzorku acetonitrilem, kdy po přídavku MgSO4 a NaCl byla získaná organická vrstva přečištěna disperzní extrakcí na tuhou fázi (d-SPE) s použitím sorbentu C18. Pro izolaci látek z krevního séra byl použit acetonitril s přídavkem Na2SO4 k odstranění vody z matrice. Získané extrakty byly analyzovány technikou ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC–MS/MS). Výtěžnosti obou metod se pohybovaly v rozmezí 91–126% s opakovatelností do 19% a limity kvantifikace v rozmezí 0,005–0,5 ng/ml. Nejčastěji detekované analyty v obou matricích byly perfluoroktanová kyselina (PFOA) a perfluoroktansulfonát (PFOS). Ve srovnání s krevním sérem byly jejich koncentrace (0,09–19,12 ng/ml) přibližně o řád vyšší než v mateřském mléce (0,005–1,14 ng/ml).

Aktualizováno: 21.8.2015 22:44, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi