Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012
iduzel: 20897
idvazba: 25906
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 21:34:13
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 20897
idvazba: 25906
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/20865/20897'
iduzel: 20897
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20866/20900/20865/20897
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Využití GC–MS/MS k simultánnímu stanovení PCB, PAU, OCP a BFR v rybí svalovině

Autor: Bc. Iva Opekarová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D., Ing. Kamila Kalachová

Ryby představují významný dietární zdroj řady kontaminantů a zároveň jsou výborným bioindikátorem znečištění životního prostředí. V rámci EU CONffIDENCE, byla validována analytická metoda pro stanovení různých organických polutantů v rybách a rybích krmivech. V této práci bylo spektrum cílových analytů rozšířeno na celkem 64 látek zahrnujících 18 polychlorovaných bifenylů (PCB), 15 organochlorových pesticidů (OCP), 15 bromovaných retardérů hoření (BFR) a 16 polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU). Metoda přípravy vzorků byla založena na principu metody QuEChERS, tedy na extrakci analytů ze vzorku po přídavku vody pomocí ethylacetátu, kdy přestup analytů do organického rozpouštěla je podpořen přídavkem anorganických solí (MgSO4 a NaCl). Lipidický extrakt byl v dalším kroku přečištěn na ručně připravené silikagelové SPE kolonce. Instrumentální analýza byla provedena na plynovém chromatografu ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (GC–MS/MS) s analyzátorem iontů typu trojitý kvadrupól. Zpětná výtěžnost nově zavedené metody pro všechny stanovované kontaminanty byla 71–120 % (opakovatelnost vyjádřená jako relativní směrodatná odchylka 2–24 %). Dosažené limity kvantifikace (LOQ) v rybí svalovině se pohybovaly od 0,01 do 0,5 µg/kg vzorku.

Aktualizováno: 22.8.2015 21:37, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi