Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav analýzy potravin a výživy
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => modra
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8548/15102/15103
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 15103
    [platne_od] => 31.10.2023 17:09:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:09:08.727704
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 18426
    [cms_time] => 1711691210
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] => 

            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/UAPV.VSCHT
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [paticka_mapa_alt] =>  
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha 
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martina.Vlckova@vscht.cz [social_fb_title] => Facebook stránka ÚAPV [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [den_kratky_1] => po [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [archiv_novinek] => Archiv novinek [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [novinky_archiv] => Archiv aktualit [den_kratky_0] => ne [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [more_info] => více informací [fakulta_FPBT_odkaz] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [fakulta_FPBT] => http://fpbt.vscht.cz/ [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [stahnout] => Stáhnout [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => /zakladni-informace/sidlo [den_kratky_3] => st [den_kratky_6] => so [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [social_in_odkaz] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [15105] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [15112] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15112 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15109] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15109 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15111] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15111 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 15105 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15106] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [18317] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 18317 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73845] => stdClass Object ( [odkaz] => https://www.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl [iduzel] => 73845 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /mzl [sablona] => stdClass Object ( [class] => redirect [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15445] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Základní informace [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Ústav analýzy potravin a výživy je součástí Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Výzkumné projekty jsou zaměřeny především na problematiku kvality, autenticity a bezpečnosti potravin, krmiv, potravinových surovin, doplňků stravy apod. Zvláštní pozornost je věnována studiím zabývajícím se interakcemi/degradacemi jednotlivých složek potravin, což může vést ke změnám nutriční hodnoty a/nebo senzorických vlastností. Velká část výzkumu se soustředí na hodnocení vlivu životního prostředí na člověka, hodnocení cest expozice různým skupinám látek, především v rámci lidského biologického monitoringu. V posledních letech jsou v rámci interdisciplinárního výzkumu aplikovány tzv. „omics“ technologie při posuzování in vivo/in vitro účinků vyvolaných biologicky aktivními látkami (zdraví prospěšnými, i toxickými).

[iduzel] => 15445 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/zakladni-informace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /zakladni-informace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15269] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Ústav analýzy potravin a výživy nabízí zájemcům o studium následující studijní programy:

 

Bakalářské studium

      nové studijní programy (od akademického roku 2023/2024):     

                Chemie a technologie potravin - 3 specializace:     

                        Chemie a fyziologie výživy

                        Analýza potravin a přírodních produktů             

                         Technologie potravin                       
 

               Forenzní bioanalytická chemie                                                                                               

     

   dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):                     

                  Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Chemie a analýza potravin a výživa

                  Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Forenzní analýza

        

Magisterské studium

      studijní programy: 

                                         Chemie a analýza potravin a přírodních produktů

                                         Forenzní analýza

                                                 

Doktorské studium

      nový studijní program (od akademického roku 2020/2021):     

                                       Potraviny a přírodní produkty

  

      dobíhající studijní program (již se nelze hlásit): 

                                      Chemie a analýza potravin

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 15269 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15126] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Klíčové oblasti našeho výzkumu

 

CHEMICKÁ BEZPEČNOST POTRAVIN

Vývoj nových pokročilých postupů pro analýzu různých skupin kontaminantů v potravinách, krmivech a vzorcích životního prostředí; výzkum preventivních opatření a strategií vedoucích k jejich minimalizaci:

  • Mykotoxiny a další přírodní toxiny
  • Rezidua pesticidů / veterinárních léčiv
  • POPs a jiné průmyslové kontaminanty
  • Kontaminanty z materiálů přicházejících do styku s potravinami / migranty
  • Procesní kontaminanty, Antinutriční látky

 

KVALITA A AUTENTICITA POTRAVIN (FALŠOVÁNÍ POTRAVIN)

Implementace nových analytických postupů pro charakterizaci a klasifikaci:

  • Metabolomu: metody profilování nebo fingeprintu (otisky prstů) založené na použití hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením (ve spojení s kapalinovou (LC), plynovou (chromatografie) nebo ambientní Ms); pokročilé zpracování dat; identifikace markerů
  • Biologicky aktivních látek: bioprospekce; necílová analýza (non-target pro screening) "neznámých"  látek v rostlinách / mikroorganismech; identifikace látek využívajících techniku vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie
  • Aromatické látky: kombinace instrumentální a senzorické analýzy; hodnocení založené na kombinaci analýzy pomocí plynové chromatrografie a olfaktometrické detekce

 

 Naše pracoviště úzce spolupracuje v oblasti QA / QC s referenčními laboratořemi EU (EURL) sítě, účastní se mezilaboratorních studiích, a participuje i na přípravě referenčních materiálů.

 "Metrologická a zkušební laboratoř" Ústavu analýzy potravin a výživy je akreditována podle mezinárodní normy ISO / IEC 17025: 2005 Českým institutem pro akreditaci, pro externí kontrolu kvality, laboratoř se pravidelně účastní zkoušení způsobilosti (FAPAS, EU PT, IRMM, IAEA, etc.).

[iduzel] => 15126 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15124] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 15124 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 15106 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => 
    [seo_title] => Historie ústavu
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [perex] => 
    [ikona] => 
    [obrazek] => 
    [ogobrazek] => 
    [pozadi] => 
    [obsah] => 

Historie ústavu

Kořeny Ústavu chemie a analýzy potravin sahají do počátků výuky technické chemie v našich zemích, neboť výroba potravin patřila v té době k nejdynamičtěji se vyvíjejícím průmyslovým oborům. Na Stavovské ingenieurské škole již roku 1795 v rámci připravované reformy navrhl profesor František Gerstner i výuku z oblasti výrobků z říše rostlinné a živočišné. Reforma byla však v omezené míře realizována až v letech 1803-1807, tedy v době, kdy byla Stavovská inženýrská škola přeměněna na Ústav technický a později na Královské české stavovské technické učiliště v Praze. Aby se zdůraznil jeho vysokoškolský charakter, stalo se stavovské technické učiliště pro prvá léta, byť v podstatě jen formálně, složkou university, podobně jako jí byla již od roku 1787 i Stavovská inženýrská škola. Zcela samostatnou vysokou školou se toto učiliště stalo teprve roku 1815. Značného pokroku bylo dosaženo v roce 1817, kdy PhMr Josef Steinman přednáší ve všeobecné chemii kapitoly o rostlinných a zvířecích substancích a rozšířenou chemii praktickou, zahrnující agrikulturní a kvasnou chemii, pivovarství, octařství a vinopalnictví. Ve třicátých letech devatenáctého století se ke kvasným oborům připojuje další rychle se rozvíjející nové odvětví, kterým je cukrovarnictví. Steimannův nástupce, profesor Karel Napoleon Balling, přednáší od roku 1833 o výrobě cukru. Roku 1848 bylo stavovské technické učiliště (které od svého založení změnilo již dvakrát název) přejmenováno na Český polytechnický ústav v Praze, roku 1861 na Královský český polytechnický ústav v Praze a posléze (v roce 1864) na Polytechnický ústav království českého. V roce 1869 došlo k rozdělení dosud dvoujazyčného Polytechnického ústavu království českého na dvě samostatná učiliště, české a německé. První z nich, tj.Český polytechnický ústav království českého, byl od roku 1875 převeden do státní správy pod označením C. k. český polytechnický ústav v Praze. Byl určen pro studium občanů české národnosti a vyučovalo se česky. Ve školním roce 1869/70 zde přednášel profesor František Štolba obsáhlý soubor chemicko-technologických předmětů v němž zaujímaly předměty, které dnes řadíme mezi potravinářské technologie zhruba celou polovinu. Od roku 1871 přednáší docent Antonín Bělohoubek kvasnou chemii, od roku 1883 též agrikulturní chemii a později (1877) i technickou mikroskopii jako samostatné předměty. Cukrovarnictví se vedle profesora Štolby věnoval i profesor analytické chemie Karel Preis, který roku 1895 zavedl speciální laboratoře z cukrovarnické chemie a výzkumnictví, jejichž vedením byl pověřen Karel Anderlík, pozdější profesor a nástupce profesora Preise.

Po vzniku samostatného Československa v roce 1918 vzniklo z C. k. českého polytechnického ústavu v Praze České vysoké učení technické v Praze a z jeho pak v roce 1920 České vysoké učení technické (ČVUT) a v jejím rámci Vysoká škola chemicko-technologického inženýrství (VŠCHTI). Na VŠCHTI byl zřízen Ústav analytické a potravní chemie, který vedl profesor Josef Hanuš, který mimo obecnou analytickou chemii přednášel i předměty zabývající se analýzou a zkoušením potravin. V roce 1925 byl zařazen do studijního programu předmět Zkoušení potravin jako předmět doporučený a zajišťovaný docentem a pozdějším bezplatným profesorem Janem Lukasem, předmět Toxikologie se soudní chemií a mikroskopií přednášel profesor Emil Švagr. V učebním programu ve školním roce 1938/39 přednášel profesor Hanuš předměty Analýza (zkoušení) potravin a praktické cvičení v chemické analýze potravin a pochutin a předmět Zkoušení potravin. Profesora Hanuše (1872 - 1955) lze považovat za skutečného zakladatele oboru chemie a analýzy potravin u nás, patřil rovněž k předním pracovníkům v oblasti chemie a analýzy potravin ve světě. V roce 1939 byla část výuky spadající do oblasti potravinářské chemie převedena a stala se součástí výuky již existujícího Ústavu chemické technologie potravin a nauky o potravinách VŠCHTI (ústav vznikl v roce 1925) vedeného profesorem Jaromírem Bulířem, jenž na ústavu působil s přestávkou válečných let až do roku 1948. Z tohoto ústavu, jak bude v dalším uvedeno, vznikl dnešní Ústav chemie a analýzy potravin.

Vývoj potravinářské chemie a analýzy v období mezi oběma světovými válkami byl zdůrazněn zavedením moderního způsobu výuky odborníků pro kontrolu jakosti potravin formou postgraduálního studia potravních expertů. Jednalo se o přípravu odborných znalců pro státní ústavy pro zkoumání potravin, fyzikáty, ministerstva apod. Uchazeči o titul diplomovaný expert museli být absolventy chemických oborů technických škol nebo universit, složit kvalifikační zkoušky z botaniky, fyziky, chemie a analytické chemie, absolvovat dva semestry přednášek a laboratoří s příslušnými zkouškami a získat navazující dvousemestrovou praxi v některém z ústavů pro zkoumání potravin. Teprve pak mohli být připuštěny k diplomové zkoušce před meziresortní komisí jmenovanou ministrem vnitra a po úspěšném absolvování zkoušky získali diplom. Výchova potravních expertů trvala do roku 1950.

Od roku 1948 do roku 1950 byl správcem Ústavu chemické technologie potravin a nauky o potravinách ustanoven profesor Jaromír Klika. V roce 1950 byly na přechodnou dobu všechny ústavy potravinářského zaměření sloučeny do Ústavu kvasné chemie a mykologie, který vedl docent Arnošt Kleinzeller.

V roce 1952 vznikla samostatná Vysoká škola chemicko-technologická VŠCHT a v jejím rámci Fakulta potravinářské technologie (FPT). Katedra kontroly a úpravy poživatin a technologie glycidů vznikla 1.5.1953, avšak ještě téhož roku došlo k jejímu rozdělení na Katedru kontroly a úpravy poživatin aKatedru technologie glycidů.

V letech 1957/58 byla při tehdejších úpravách systému studijních oborů nově vymezena i pracovní náplň kateder a v souvislosti s tím byl změněn i názevKatedry kontroly a úpravy poživatin na Katedru chemie a zkoušení potravin. Od školního roku 1952/53 byl na této katedře zřízen studijní obor kontroly poživatin. Pro nepochopitelný nezájem o jeho absolventy byl tento studijní obor v roce 1959 zrušen, ačkoliv v řadě ústavů a institucí se pociťoval nedostatek takto kvalifikovaných odborníků. V témže roce (1959) byly do učebních programů všech studijních oborů FPT zařazeny nové předmětyAnalýza potravin (přednášející profesor Gustav Janíček) a později Základy nauky o výživě (přednášející profesor Gustav Janíček), které byly zajišťovány Katedrou chemie a zkoušení potravin. Profesor Gustav Janíček se zasloužil nejen o vznik samostatné fakulty, ale i o moderní pojetí chemie a analýzy potravin. Úspěšně tak navázal na slavnou éru založenou profesorem Hanušem. Sama fakulta byla ve školním roce 1969/70 přejmenována naFakultu potravinářské a biochemické technologie (FPBT).

Na základě rozhodnutí ministerstva školství byla škola ve školním roce 1977/78 nucena přejít na čtyřletý cyklus studia. K potřebnému zachování úrovně absolventů byl do čtyřletých učebních programů zařazen nový předmět Chemie potravin, zajišťovaný rovněž Katedrou chemie a zkoušení potravin, který přednášel profesor Jiří Davídek.

Problém potřeby odborníků pro kontrolu jakosti potravin byl opětně řešen v roce 1980, tedy v době čtyřletého studijního cyklu, kdy vzniklo pětileté mezioborové studium Chemie a analýzy potravin. Výuka v tomto mezioboru byla zaměřena na oblast chemie potravin jako nezbytného protějšku potravinářských technologií a na oblast analýzy potravin jako hlavního nástroje kontroly potravin. Zvláštní důraz byl v tomto mezioborovém studiu kladen na laboratorní cvičení zaměřené na moderní metody stanovení výživových složek i cizorodých látek, zejména látek zdravotně závadných a kontaminujících. Absolventi tohoto studia byli připravováni na činnost ve specializovaných analytických a kontrolních potravinářských laboratořích výrobních útvarů, řídících orgánů, výzkumu, zdravotní nebo obchodní sféře aj.

Ve školním roce 1989/1990 se výuka na celé vysoké škole vrátila k dříve osvědčenému pětiletému cyklu studia a současně došlo i ke vzniku samostatného studijního oboru Chemie a analýza potravin. Byly posíleny důležité úseky výuky chemie a analýzy potravin, jmenovitě zavedením přednášek i laboratorních cvičení, zejména v předmětech Potravinářská aditiva a kontaminanty (přednášející docentka Jana Hajšlová), Reakční mechanismy v chemii potravin (přednášející profesor Jan Pokorný a docent Jan Velíšek), Senzorická analýza (přednášejicí profesor Jan Pokorný),Základy výživy a výživová politika (přednášejicí profesor Jan Pokorný).

V roce 1990, Zákonem č. 172/1990 Sb., dochází k další změně názvu, ustoupilo se od termínu katedra a byl opětně zaveden dříve používaný název ústav. V této souvislosti došlo i k celkové změně dřívějšího názvu Katedra chemie a zkoušení potravin na Ústav chemie a analýzy potravin a v roce 2012 na Ústav analýzy potravin a výživy

Ve vedení ústavu od založení samostatné fakulty se vystřídali:
prof. Ing. Dr. Gustav Janíček, DrSc. (1953 – 1976),
prof. Ing. Jiří Davídek, DrSc. (1976 – 1991),
prof. Ing. Jan Velíšek, DrSc. (1991 – 2010),
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. (2010 - 2017)

V současnosti je vedoucí ústavu prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. (2017)

[submenuno] => [urlnadstranka] => [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/zakladni-informace/historie' [newurl_iduzel] => 15446 [newurl_path] => 8548/15102/15103/15106/15445/15446 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 15446 [platne_od] => 18.06.2020 14:13:00 [zmeneno_cas] => 18.06.2020 14:13:47.419171 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Martina Vlčková [canonical_url] => [idvazba] => 26122 [cms_time] => 1711691463 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => Array ( ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi