Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav analýzy potravin a výživy
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => modra
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8548/15102/15103
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 15103
    [platne_od] => 31.10.2023 17:09:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:09:08.727704
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 18426
    [cms_time] => 1716175731
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] => 

            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/UAPV.VSCHT
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [paticka_mapa_alt] =>  
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha 
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martina.Vlckova@vscht.cz [social_fb_title] => Facebook stránka ÚAPV [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [den_kratky_1] => po [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [archiv_novinek] => Archiv novinek [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [novinky_archiv] => Archiv aktualit [den_kratky_0] => ne [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [more_info] => více informací [fakulta_FPBT_odkaz] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [fakulta_FPBT] => http://fpbt.vscht.cz/ [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [stahnout] => Stáhnout [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => /zakladni-informace/sidlo [den_kratky_3] => st [den_kratky_6] => so [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [social_in_odkaz] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [15105] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [15112] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15112 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15109] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15109 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15111] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15111 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 15105 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15106] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [18317] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 18317 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73845] => stdClass Object ( [odkaz] => https://www.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl [iduzel] => 73845 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /mzl [sablona] => stdClass Object ( [class] => redirect [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15445] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Základní informace [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Ústav analýzy potravin a výživy je součástí Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Výzkumné projekty jsou zaměřeny především na problematiku kvality, autenticity a bezpečnosti potravin, krmiv, potravinových surovin, doplňků stravy apod. Zvláštní pozornost je věnována studiím zabývajícím se interakcemi/degradacemi jednotlivých složek potravin, což může vést ke změnám nutriční hodnoty a/nebo senzorických vlastností. Velká část výzkumu se soustředí na hodnocení vlivu životního prostředí na člověka, hodnocení cest expozice různým skupinám látek, především v rámci lidského biologického monitoringu. V posledních letech jsou v rámci interdisciplinárního výzkumu aplikovány tzv. „omics“ technologie při posuzování in vivo/in vitro účinků vyvolaných biologicky aktivními látkami (zdraví prospěšnými, i toxickými).

[iduzel] => 15445 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/zakladni-informace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /zakladni-informace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15269] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Ústav analýzy potravin a výživy nabízí zájemcům o studium následující studijní programy:

 

Bakalářské studium

      nové studijní programy (od akademického roku 2023/2024):     

                Chemie a technologie potravin - 3 specializace:     

                        Chemie a fyziologie výživy

                        Analýza potravin a přírodních produktů             

                         Technologie potravin                       
 

               Forenzní bioanalytická chemie                                                                                               

     

   dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):                     

                  Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Chemie a analýza potravin a výživa

                  Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Forenzní analýza

        

Magisterské studium

      studijní programy: 

                                         Chemie a analýza potravin a přírodních produktů

                                         Forenzní analýza

                                                 

Doktorské studium

      nový studijní program (od akademického roku 2020/2021):     

                                       Potraviny a přírodní produkty

  

      dobíhající studijní program (již se nelze hlásit): 

                                      Chemie a analýza potravin

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 15269 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15126] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Klíčové oblasti našeho výzkumu

 

CHEMICKÁ BEZPEČNOST POTRAVIN

Vývoj nových pokročilých postupů pro analýzu různých skupin kontaminantů v potravinách, krmivech a vzorcích životního prostředí; výzkum preventivních opatření a strategií vedoucích k jejich minimalizaci:

  • Mykotoxiny a další přírodní toxiny
  • Rezidua pesticidů / veterinárních léčiv
  • POPs a jiné průmyslové kontaminanty
  • Kontaminanty z materiálů přicházejících do styku s potravinami / migranty
  • Procesní kontaminanty, Antinutriční látky

 

KVALITA A AUTENTICITA POTRAVIN (FALŠOVÁNÍ POTRAVIN)

Implementace nových analytických postupů pro charakterizaci a klasifikaci:

  • Metabolomu: metody profilování nebo fingeprintu (otisky prstů) založené na použití hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením (ve spojení s kapalinovou (LC), plynovou (chromatografie) nebo ambientní Ms); pokročilé zpracování dat; identifikace markerů
  • Biologicky aktivních látek: bioprospekce; necílová analýza (non-target pro screening) "neznámých"  látek v rostlinách / mikroorganismech; identifikace látek využívajících techniku vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie
  • Aromatické látky: kombinace instrumentální a senzorické analýzy; hodnocení založené na kombinaci analýzy pomocí plynové chromatrografie a olfaktometrické detekce

 

 Naše pracoviště úzce spolupracuje v oblasti QA / QC s referenčními laboratořemi EU (EURL) sítě, účastní se mezilaboratorních studiích, a participuje i na přípravě referenčních materiálů.

 "Metrologická a zkušební laboratoř" Ústavu analýzy potravin a výživy je akreditována podle mezinárodní normy ISO / IEC 17025: 2005 Českým institutem pro akreditaci, pro externí kontrolu kvality, laboratoř se pravidelně účastní zkoušení způsobilosti (FAPAS, EU PT, IRMM, IAEA, etc.).

[iduzel] => 15126 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15124] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 15124 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 15106 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => 
    [seo_title] => 2019 Publikace / Publications
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 

Publikace / Publications

2019

1. Bechynska K., Daskova N., Vrzackova N., Harant K., Heczkova M., Podzimkova K., Bratova M., Dankova H., Berkova Z., Kosek V., Zelenka J., Hajslova J., Sedlacek R., Suttnar J., Hlavackova A., Bartonova L., Cahova M.: The effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids on the liver lipidome, proteome and bile acid profile: parenteral versus enteral administration. Scientific Reports (2020) 9: 19097. (doi: 10.1038/s41598-019-54225-8)
2. Chatterjee N.S., Chevallier O.P., Wielogorska E., Black C., Elliott C.T.: Simultaneous authentication of species identity and geographical origin of shrimps: untargeted metabolomics to recurrent biomarker ions. Journal of Chromatography A (2019) 1599: 75-84. (doi: 10.1016/j.chroma.2019.04.001
3. Choi H., Song W., Wang M., Sram R.J., Zhang B.: Benzo[a]pyrene is associated with dysregulated myelo-lymphoid hematopoiesis in asthmatic children. Environment International (2019) 128: 218-232. (doi:10.1016/j.envint.2019.04.052)
4. Drabova L., Alvarez-Rivera G., Suchanova M., Schusterova D., Pulkrabova J., Tomaniova M., Kocourek V., Chevallier O., Elliot Ch., Hajslova J.: Food fraud in oregano: pesticide residues as adulteration markers. Food Chemistry (2019) 276:726-734. (doi:10.1016/j.foodchem.2018.09.143)
5. Eskola M., Elliot Ch. T., Hajslova J., Steiner D., Krska R.: Towards a dietary-exposome assessment of chemicals in food: An update on the chronic health risks for the European consumer. Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2019) published on-line. (doi: 10.1080/10408398.2019.1612320)
6. Eskola M., Kos G., Elliot Ch. T., Hajslova J., Mayar S., Krska R.:

Worldwide contamination of food-crops with mycotoxins: Validity of the widely cited ‘FAO estimate’ of 25%. Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2019) published on-line. (doi: 10.1080/10408398.2019.1658570)

7. Ezekiel Ch. N., Ayeni K. I., Ezeokoli O. T., Sulyok M., van Wyk D. A., Oyedele O. A., Akinyemi O. M., Chibuzor-Onyema I. E., Adeleke R. A., Nwangburuka C. C., Hajslova J., Elliott Ch. T., Krska R.: High-Throughput Sequence Analyses of Bacterial Communities and Multi-Mycotoxin Profiling During Processing of Different Formulations of Kunu, a Traditional Fermented Beverage. Frontiers in Microbiology (2019) 9: 3282. (doi: 10.3389/fmicb.2018.03282)
8. Faltusová Z., Vaculová K., Pavel J., Svobodová I., Hajšlová J., Ovesná J.: Fusarium culmorum Tri genes and barley Hvugt13248 gene transcription in infected barley cultivars. Plant protection Science (2019) 55 (3): 172-180. (doi: 10.17221/21/2018-PPS)
9. Fenclova M., Novakova A., Viktorova J., Jonatova P., Dzuman Z., Ruml T., Kren V., Hajslova J., Vitek L., Stranska-Zachariasova M.: Poor chemical and microbiological quality of the commercial milk thistle-based dietary supplements may account for their reported unsatisfactory and non-reproducible clinical outcomes. Scientific Reports (2019) 9: 11118. (doi:10.1038/s41598-019-47250-0)
10. Fersahl M., Yankovych H., Studenyak Y., Bazel Y., Koplik R., Revenco D.: Combination of sequential injection analysis with an integrated [BF4]-potentiometric sensor for the kinetic determination of boron. Sensors and Actuators B - Chemical (2019) 297: UNSP 126778. (doi: 10.1016/j.snb.2019.126778)
11. Fišnar J., Sabolová M., Réblová Z.: Relationship between tocopherols depletion and polymerised triacylglycerols formation during heating of vegetable oils. Czech Journal of Food Sciences (2019) 36(6): 441-451. (doi: 10.17221/73/2018-CJFS
12. Humhal T., Kronusová O., Kaštánek P., Potočár T., Kohoutková J., Brányik T.: Influence of nitrogen sources on growth of thraustochytrids in waste water from the demineralization of cheese whey. Czech Journal of Food Sciences (2019) 37(5): 383-390. (doi: 10.17221/172/2018-CJFS
13. Hurkova K., Uttl L., Rubert J., Navratilova K., Kocourek V., Stranska- Zachariasova M., Paprstein F., Hajslova J.: Cranberries versus lingonberries: A challenging authentication of similar Vaccinum fruit. Food Chemistry (2019) 284:162-170. (doi: 10.1016/j.foodchem.2019.01.014)
14. Jiru M., Stranska-Zachariasova M., Dzuman Z., Hurkova K., Tomaniova M., Stepan R., Cuhra P., Hajslova J.: Analysis of phosphodiesterase type 5 inhibitors as possible adulterants of botanical-based dietary supplements: extensive survey of preparations available at the Czech market. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis (2019) 164:713-724 (doi:10.1016/j.jpba.2018.11.007)
15. Jiru M., Stranska-Zachariasova M., Kocourek V., Krmela A., Tomaniova M., Rosmus J., Hajslova J.: Authentication of meat species and net muscle proteins: updating of an old concept. Czech Journal of Food Sciences (2019) 37:205-211. (doi: 10.17221/94/2019-CJFS)
16. Kana A., Loula M., Koplik R.,Vosmanska M., Mestek O.: Peak bordering for ultrafast single particle analysis using ICP-MS. Talanta (2019) 197: 189-198. (doi:10.1016/j.talanta.2019.01.030)
17. Kendall H., Clark B., Rhymer C., Kuznesof S., Hajslova J., Tomaniova M., Brereton P., Frewer L.: A systematic review of consumer perceptions of food fraud and authenticity: A European perspective. Trends of Food Science & Technology (2019). 94: 79-90. (doi: 10.1016/j.tifs.2019.10.005
18. Kosek V., Uttl L., Jiru M., Black C., Chevallier O., Tomaniova M., Elliot C.T., Hajslova J.: Ambient mass spectrometry based on REIMS for the rapid detection of adulteration of minced meats by the use of a range of additives. Food Control (2019) 104: 50-56. (doi: 10.1016/j.foodcont.2018.10.029)
19. Lankova D., Novakova A., Svobodova V., Hajslova J., Novotny T., Dibusz K., Nic M.: Extensive literature search and selection for relevance of studies related to the chemistry and toxicity of glycoalkaloids and quinolizidine alkaloids in food and feed – Final Report. EFSA Journal (2019) 167(11): 1348E. (doi: 10.2903/sp.efsa.2019.EN-1348)
20. Logerova H., Tuma P., Stupak M., Pulkrabova J., Dlouhy P.: Evaluation of the burdening on the Czech population by brominated flame retardants. International Journal of Environmental Research and Public Health (2019) 16(21) 4105. (doi: 10.3390/ijerph16214105
21. Loula M., Kaňa A., Koplík R., Hanuš J., Vosmanská M., Mestek O.: Analysis of Silver Nanoparticles Using Single-Particle Inductively Coupled Plasma – Mass Spectrometry (ICP-MS): Parameters Affecting the Quality of Results. Analytical Letters (2019), 52(2):288-307. (doi: 10.1080/00032719.2018.1459657)
22. Navratilova K., Hrbek V., Kratky F., Hurkova K., Tomaniova M., Pulkrabova J., Hajslova J.: Green tea: authentication of geographic origin based on UHPLC-HRMS fingerprints. Journal of Food Composition and Analysis (2019) 78:121-128. (doi:10.1016/j.jfca.2019.02.004)
23. Nelis J.L.D., Tsagkaris A.S., Zhao Y., Lou-Franco J., Nolan P., Zhou H., Cao C., Rafferty K., Hajslova J., Elliott C.T., Campbell K.: The end user sensor tree: An end-user friendly sensor database. Biosensors and Bioelectronics (2019) 130:245-253 (doi:10.1016/j.bios.2019.01.055)
24. Ojuri O. T., Ezekiel C. N., Eskola M. K., Šarkanj B., Babalola A.D., Sulyok M., Hajšlová J., Elliott C. T., Krska R.: Mycotoxin co-exposures in infants and young children consuming household- and industrially-processed complementary foods in Nigeria and risk management advice. Food Control (2019) 98: 312-322. (doi: 10.1016/j.foodcont.2018.11.049)
25. Paldrychová, M., Kolouchová, I., Vaňková, E., Maťátková, O., Šmidrkal, J., Krmela, A., Schulzová, V., Hajšlová, J., Masák, J.: Effect of resveratrol and Regrapex-R-forte on Trichosporon cutaneum biofilm. Folia Microbiologica (2019) 64(1):73-81. (doi: 10.1007/s12223-018-0633-0)
26. Pulkrabova J., Cerny J., Szakova J., Svarcova A., Gramblicka T., Hajslova J., Balik J., Tlustos P.: Is the long-term application of sewage sludge turning soil into a sink for organic pollutants?: evidence from field studies in the Czech Republic. Journal of Soils and Sediments (2019) 19: 2445-2458. (doi:10.1007/s11368-019-02265-y)
27. Revenco D., Vomackova M., Jelinek L., Mestek O., Koplik R.: Selenium species in selenium-enriched malt. Kvasny prumysl (2019) 65 (4) 134-141. (doi: 10.18832/kp2019.65.134)
28. Schusterova D.,  Suchanova M.,  Pulkrabova J.,  Kocourek V.,  Urban J., Hajslova J.: Can occurrence of pesticide metabolites detected in crops provide the evidence on illegal practices in organic farming? Journal of Agricultural and Food Chemistry (2019) 67(22): 6102-6115. (doi:10.1021/acs.jafc.8b06999 )
29. Stiborova H., Kronusova O., Kastanek P., Brazdova L., Lovecka P., Jiru M., Belkova B., Poustka J., Stranska M., Hajslova J., Demnerova K.: Waste products from the poultry industry: a source of high-value dietary supplements. Journal of Chemical Technology and Biotechnology (2019) (doi: 10.1002/jctb.6131)
30.

Susakate S., Poapolathep S., Chokejaroenrat Ch., Tanhan P., Hajslova J., Giorgi M., Saimek K., Zhang Z., Poapolathep A.: Multiclass analysis of antimicrobial drugs in shrimp muscle by ultra high performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Journal of Food and Drug Analysis (2019) 27 (1): 118-134. (doi:10.1016/j.jfda.2018.06.003)

31. Svarcova A., Lankova D., Gramblicka T., Stupak M., Hajslova J., Pulkrabova J.: Integration of five groups of POPs into one multi-analyte method for human blood serum analysis: An innovative approach within biomonitoring studies. Science of The Total Environment (2019) 667: 701-709. (doi: 10.1016/j.scitotenv.2019.02.336)
32. Szakova J., Pulkrabova J., Cerny J., Mercl F., Svarcova A., Gramblicka T., Najmanova J., Tlustos P., Balik J.: Selected persistent organic pollutants (POPs) in the rhizosphere of sewage sludge-treated soil: Implications for the biodegradability of POPs. Archives of Agronomy and Soil Science (2019) 65(7): 994-1009. (doi:10.1080/03650340.2018.1543945)
33. Tittlemier S. A., Cramer B., Dall'Asta C., Iha M. H., Lattanzio V. M. T., Malone R. J., Maragos C., Solfrizzo M., Stranska-Zachariasova M., Stroka J.: Developments in mycotoxin analysis: an update for 2017-2018. World Mycotoxin Journal (2019) 12 (1): 3-29. (doi:10.3920/WMJ2018.2398)
34. Tsagkaris A.S., Nelis J.L.D., Ross G.M.S., Jafari S., Guercetti J., Kopper K., Zhao Y., Rafferty K., Salvador J.P., Migliorelli D., Salentijn G.I.J., Campbell K., Marco M.P., Elliot C.T., Nielen M.W.F., Pulkrabova J., Hajslova J.: Critical assessment of recent trends related to screening and confirmatory analytical methods for selected food contaminants and allergens. Trends in Analytical Chemistry (2019) 121: 115688. (doi: 10.1016/j.trac.2019.115688)
35. Tsagkaris A.S., Pulkrabova J., Hajslova J., Filippini D.: A Hybrid Lab-on-a-Chip Injector System for Autonomous Carbofuran Screening. Sensors (2019) 19: 5579. (doi: 10.3390/s19245579)
36. Urbancova K., Lankova D., SramR.J., Hajslova J., Pulkrabova J.: Urinary metabolites of phthalates and di-iso-nonyl cyclohexane-1,2-dicarboxylate (DINCH) – Czech mothers´ and newborns´ exposure biomarkers. Environmental Research (2019), 173: 342-348. (doi: 10.1016/j.envres.2019.03.067)
37. Uttl L., Hurkova K., Kocourek V., Pulkrabova J., Tomaniova M. Hajslova J.: Metabolomics-based authentication of wines according to grape variety. Czech Journal of Food Sciences (2019) 37(4): 239-245. (doi: 10.17221/82/2019-CJFS)
38. Vaclavik L., Benes F., Fenclova M, Hricko J., Krmela A., Svobodova V., Hajslova J., Mastovska K.: Quantitation of Cannabinoids in Cannabis Dried Plant Materials, Concentrates, and Oils Using Liquid Chromatography-Diode Array Detection Technique with Optional Mass Spectrometric Detection: Single-Laboratory Validation Study, First Action 2018.11. Journal of AOAC International (2019) 102(6): 1822-1833. (doi: 10.5740/jaoacint.18-0426)
39. Viktorova J., Stranska-Zachariasova M., Fenclova M., Vitek L., Hajslova J., Kren V., Ruml T.: Complex Evaluation of Antioxidant Capacity of Milk Thistle Dietary Supplements. Antioxidants (2019) 8, 317. (doi: 10.3390/antiox8080317)
40. Welten R.D., Meneely J.P., Chevallier O.P., Kosek V., Greer B., Hajslova J., Elliot Ch.T.: Oral Microcystin-LR Does Not Cause Hepatotoxicity in Pigs: Is the Risk of Microcystin-LR Overestimated? Exposure and Health (2019) pp 1-18. (doi: 10.1007/s12403-019-00336-6)
41 Wielogorska E., Ahmed Y., Meneely J., Graham W.G., Elliott C.T., Gilmore B.F.: A holistic study to understand the detoxification of mycotoxins in maize and impact on its molecular integrity using cold atmospheric plasma treatment. Food Chemistry (2019) 301: UNSP 125281. (doi: 10.1016/j.foodchem.2019.125281)
42. Wielogorska E., Mooney M., Eskola M., Ezekiel Ch., Stranska M., Krska R., Elliott Ch.: Occurrence and Human Health Impacts of Exposure to Mycotoxins in Somalia. Journal of Agriculture and Food Chemistry (2019) 67(7):2052-2060. (doi: 10.1021/acs.jafc.8b05141)

[submenuno] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/veda-a-vyzkum/publikace-cz/2019' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8548/15102/15104/15108/15220/72087/72094 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 72094 [platne_od] => 14.06.2023 23:50:00 [zmeneno_cas] => 14.06.2023 23:50:03.515109 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 88030 [cms_time] => 1716172722 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [72090] => stdClass Object ( [nazev] => Archive [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 72090 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )


VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi