Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav analýzy potravin a výživy
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => modra
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8548/15102/15103
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 15103
    [platne_od] => 31.10.2023 17:09:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:09:08.727704
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 18426
    [cms_time] => 1716206683
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] => 

            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/UAPV.VSCHT
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [paticka_mapa_alt] =>  
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha 
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martina.Vlckova@vscht.cz [social_fb_title] => Facebook stránka ÚAPV [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [den_kratky_1] => po [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [archiv_novinek] => Archiv novinek [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [novinky_archiv] => Archiv aktualit [den_kratky_0] => ne [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [more_info] => více informací [fakulta_FPBT_odkaz] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [fakulta_FPBT] => http://fpbt.vscht.cz/ [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [stahnout] => Stáhnout [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => /zakladni-informace/sidlo [den_kratky_3] => st [den_kratky_6] => so [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [social_in_odkaz] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [15105] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [15112] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15112 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15109] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15109 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15111] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15111 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 15105 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15106] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [18317] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 18317 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73845] => stdClass Object ( [odkaz] => https://www.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl [iduzel] => 73845 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /mzl [sablona] => stdClass Object ( [class] => redirect [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15445] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Základní informace [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Ústav analýzy potravin a výživy je součástí Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Výzkumné projekty jsou zaměřeny především na problematiku kvality, autenticity a bezpečnosti potravin, krmiv, potravinových surovin, doplňků stravy apod. Zvláštní pozornost je věnována studiím zabývajícím se interakcemi/degradacemi jednotlivých složek potravin, což může vést ke změnám nutriční hodnoty a/nebo senzorických vlastností. Velká část výzkumu se soustředí na hodnocení vlivu životního prostředí na člověka, hodnocení cest expozice různým skupinám látek, především v rámci lidského biologického monitoringu. V posledních letech jsou v rámci interdisciplinárního výzkumu aplikovány tzv. „omics“ technologie při posuzování in vivo/in vitro účinků vyvolaných biologicky aktivními látkami (zdraví prospěšnými, i toxickými).

[iduzel] => 15445 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/zakladni-informace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /zakladni-informace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15269] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Ústav analýzy potravin a výživy nabízí zájemcům o studium následující studijní programy:

 

Bakalářské studium

      nové studijní programy (od akademického roku 2023/2024):     

                Chemie a technologie potravin - 3 specializace:     

                        Chemie a fyziologie výživy

                        Analýza potravin a přírodních produktů             

                         Technologie potravin                       
 

               Forenzní bioanalytická chemie                                                                                               

     

   dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):                     

                  Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Chemie a analýza potravin a výživa

                  Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Forenzní analýza

        

Magisterské studium

      studijní programy: 

                                         Chemie a analýza potravin a přírodních produktů

                                         Forenzní analýza

                                                 

Doktorské studium

      nový studijní program (od akademického roku 2020/2021):     

                                       Potraviny a přírodní produkty

  

      dobíhající studijní program (již se nelze hlásit): 

                                      Chemie a analýza potravin

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 15269 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15126] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Klíčové oblasti našeho výzkumu

 

CHEMICKÁ BEZPEČNOST POTRAVIN

Vývoj nových pokročilých postupů pro analýzu různých skupin kontaminantů v potravinách, krmivech a vzorcích životního prostředí; výzkum preventivních opatření a strategií vedoucích k jejich minimalizaci:

  • Mykotoxiny a další přírodní toxiny
  • Rezidua pesticidů / veterinárních léčiv
  • POPs a jiné průmyslové kontaminanty
  • Kontaminanty z materiálů přicházejících do styku s potravinami / migranty
  • Procesní kontaminanty, Antinutriční látky

 

KVALITA A AUTENTICITA POTRAVIN (FALŠOVÁNÍ POTRAVIN)

Implementace nových analytických postupů pro charakterizaci a klasifikaci:

  • Metabolomu: metody profilování nebo fingeprintu (otisky prstů) založené na použití hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením (ve spojení s kapalinovou (LC), plynovou (chromatografie) nebo ambientní Ms); pokročilé zpracování dat; identifikace markerů
  • Biologicky aktivních látek: bioprospekce; necílová analýza (non-target pro screening) "neznámých"  látek v rostlinách / mikroorganismech; identifikace látek využívajících techniku vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie
  • Aromatické látky: kombinace instrumentální a senzorické analýzy; hodnocení založené na kombinaci analýzy pomocí plynové chromatrografie a olfaktometrické detekce

 

 Naše pracoviště úzce spolupracuje v oblasti QA / QC s referenčními laboratořemi EU (EURL) sítě, účastní se mezilaboratorních studiích, a participuje i na přípravě referenčních materiálů.

 "Metrologická a zkušební laboratoř" Ústavu analýzy potravin a výživy je akreditována podle mezinárodní normy ISO / IEC 17025: 2005 Českým institutem pro akreditaci, pro externí kontrolu kvality, laboratoř se pravidelně účastní zkoušení způsobilosti (FAPAS, EU PT, IRMM, IAEA, etc.).

[iduzel] => 15126 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15124] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 15124 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 15106 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => 2015 Publikace / Publications
    [seo_title] => 2015 Publikace / Publications
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 

Publikace / Publications

2015

1. Cepák V., Přibyl P., Kohoutková J., Kaštánek P.: Optimization of cultivation conditions for fatty acid composition and EPA production in the eustigmatophycean microalga Trachydiscus minutus. Journal of Applied Phycology (2014) 26: 181–190. (doi: 10.1007/s10811-013-0119-z ).
2. Chrpova J., Sip V., Sumikova T., Salava J., Palicova J., Stockova L., Dzuman Z., Hajslova J.: Occurrence of Fusarium species and mycotoxins in wheat grain collected in the Czech Republic. World Mycotoxin Journal (2015) 9 (2): 317-327. (doi: 10.3920/WMJ2015.1917 ). 
3. Číhal P.,Vopička O., Pilnáček K., Poustka J., Friess K., Hajšlová J., Dobiáš J., Dole P.: Aroma scalping characteristics of polybutylene succinate based films. Polymer Testing (2015) 46: 108–115. (doi: 10.1016/j.polymertesting.2015.07.006 ).
4. D’Hollander W., de Voogt P., Herzke D., Huber S., Hajslova J., Pulkrabova J., Brambilla G., Di Filippise S.P., Bervoets L.: Occurrence of perfluorinated alkylated substances in cereals, sweets and fruit items collected in four European Countries. Chemosphere (2015) 129: 179–185. (doi: 10.1016/j.chemosphere.2014.10.011).
5. Dzuman Z., Zachariasova M., Veprikova Z., Godula M., Hajslova J.: Multi–analyte high performance liquid chromatography coupled to high resolution tandem mass spectrometry method for control of pesticide residues, mycotoxins, and pyrrolizidine alkaloids. Analytica Chimica Acta (2015) 863:  29–40. (doi:10.1016/j.aca.2015.01.021 )
6. Faltusová Z., Chrpová J., Salačová L., Džuman Z., Pavel J., Zachariášová M., Hajšlová J., Ovesná J.: Effect of Fusarium culmorum Tri Gene Transcription on Deoxynivalenol and D3G Levels in Two Different Barley Cultivars. Journal of Phytopathology (2015) 163: 593-603. (doi: 10.1111/jph.12359 ).
7. Horáčková Š., Mühlhansová A., Sluková M., Schulzová V., Plocková M.: Fermentation of soymilk by yoghurt and bifidobacteria strains. Czech Journal of Food Sciences  (2015) 33 (4): 313-319. (pdf )
 8. Hrbek V.,  Ovesná J., Demnerová K.,  Hajšlová J.: Využití superkritické fluidní chromatografie pro lipidomické profilování sójového a kravského mléka: Autenticita a detekce falšování. Chemické listy (2015) 109: 518-526. (pdf )
9. Janda M., Šašek V., Chmelařová H., Andrejch J., Nováková M., Hajšlová J., Burketová L., Valentová O.: Phospholipase D affects translocation of NPR1 to the nucleus in Arabidopsis thaliana. Frontiers in Plant Science (2015) 6, Article number 59, 11p. (doi: 10.3389/fpls.2015.00059).
10. Kubec R., Urajová P., Lacina O., Hajšlová J., Kuzma M., Zápal J.: Allium Discoloration: Color Compounds Formed during Pinking of Onion and Leek. Journal of Agricultural and Food Chemistry (2015) 63: 10192-10199. (doi: 10.1021/acs.jafc.5b04564)
11. Lankova D., Svarcova A., Kalachova K., Lacina O., Pulkrabova J., Hajslova J.: Multi-analyte method for the analysis of various organohalogen compounds in house dust. Analytica Chimica Acta (2015) 854: 61–69. (doi: 10.1016/j.aca.2014.11.007).
12. Kubec R., Urajová P., Lacina O., Hajšlová J., Kuzma M., Zápal J.: Allium Discoloration: Color Compounds Formed during Pinking of Onion and Leek. Journal of Agricultural and Food Chemistry (2015) 63 (46): 10192–10199. (doi: 10.1021/acs.jafc.5b04564 )
13. Mališová K., Koplík R., Mestek O.: Speciation of mercury in terrestrial plants using vapor generation and liquid chromatography–inductively coupled plasma mass spectrometry. Analytical Letters (2015) 48: 2446–2462. (doi: 10.1080/00032719.2015.1039017 )
14. Mastovska K., Sorenson W.R., Hajslova J., Perez R., Betz J., Perez S., Keide K., Misunis M., Wang J., Jabusch J., Schmitz J., Stepp J., Hammack W., Cook J.M., Lopez-Sanchez P., Lizak R., Wenzl T., Drabova L., Pulkrabova J., Binkley J., Staples D., Pugh S., Taffe B., Rosmus J., Bousova K., Mittendorf K.: Determination of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) in seafood using gas chromatography-mass spectrometry: Collaborative study. Journal of AOAC International (2015) 98: 477–505. (doi: 10.5740/jaoacint.15-032).
15. Réblová Z., Součková Š., Fišnar J., Koplík R.: Prooxidant capacity of thermoxidised plant oils. Czech Journal of Food Sciences (2015) 33: 416-423. (pdf )
16. Rubert J., Lacina O., Fauhl-Hassek C., Hajslova J.: Metabolic fingerprinting based on high resolution tandem mass spectrometry: a reliable tool for wine authentication? Analytical and Bioanalytical Chemistry (2015) 406: 6791–6803. (doi: 10.1007/s00216-014-7864-y).
17. Rubert J., Zachariasova M., Hajslova J.: Advances in high-resolution mass spectrometry based on metabolomics studies for food – a review. Food Additives & Contaminants: Part A. (2015) 32: 1685–1708. (doi: 10.1080/19440049.2015.1084539 )
18. Sevenich R., Bark F., Kleinstueck E., Crews C., Hradecky. J., Reineke K., Lavilla M., Martinez-de-Maranon I., Briand JC.: The impact of high pressure thermal sterilization on the microbiological stability and formation of food processing contaminants in selected fish systems and baby food puree at pilot scale. Food Control. (2015) 50: 539-547. (doi:10.1016/j.foodcont.2014.09.050)
19. Stiborova H., Vrkoslavova J., Lovecka P., Pulkrabova J., Hradkova P., Hajslova J., Demnerova K.: The aerobic biodegradation of selected polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) in wastewater sludge. Chemospehere (2015) 118: 315–321. (doi: 10.1016/j.chemosphere.2014.09.048).
20. Stiborova H., Vrkoslavova J., Pulkrabova J., Poustka J., Hajslova J., Demnerova K.: Dynamics of brominated flame retardants removal in contaminated wastewater sewage sludge under anaerobic conditions. Science of The Total Environment (2015) 533: 439–445. (doi: 10.1016/j.scitotenv.2015.06.131 ).
21. Svihlikova V., Lankova D., Poustka J., Tomaniova M., Hajslova J., Pulkrabova J.: Perfluoroalkyl substances (PFASs) and other halogenated compounds in fish from the upper Labe River basin. Chemospehere (2015) 129: 170–178. (doi: 10.1016/j.chemosphere.2014.09.096).
22. Vaclavik L., Capuano E., Gökmen V., Hajslova J.: Prediction of acrylamide formation in biscuits based on fingerprint data generated by ambient ionization mass spectrometry employing direct analysis in real time (DART) ion source. Food Chemistry (2015) 173: 290–297. (doi: 10.1016/j.foodchem.2014.09.151).
23. Vaclavikova M., Dzuman Z., Lacina O., Fenclova M., Veprikova Z., Zachariasova M., Hajslova J.: Monitoring survey of patulin in a variety of fruit-based products using a sensitive UHPLC-MS/MS analytical procedure. Food Control (2015) 47: 577–584. (doi: 10.1016/j.foodcont.2014.07.064).
24. Veprikova Z., Zachariasova M. , Dzuman Z., Zachariasova A., Fenclova M., Slavikova P., Vaclavikova M., Mastovska K., Hengst D., Hajslova J.: Mycotoxins in Plant-Based Dietary Supplements: Hidden Health Risk for Consumers. Journal of Agricultural and Food Chemistry (2015) 63: 6633-6643. (doi: 10.1021/acs.jafc.5b02105 ).
25. Vermeulen P., Nietner T., Haughey S. A., Yang Z., Tena N., Chmelarova H., van Ruth S., Tomaniova M., Boix A., Han L., Elliott C. T., Baeten V., Fauhl-Hassek C.: Origin authentication of distillers’ dried grains and solubles (DDGS)—application and comparison of different analytical strategies. Analytical and Bioanalytical Chemistry (2015) 407 (21): 6447-61. (doi: 10.1007/s00216-015-8807-y ).
26. Žitný R., Landfeld A., Skočilas J., Štancl J., Flegl V., Zachariášová M., Jírů M., Houška M.: Hydraulic characteristic of collagen. Czech Journal of Food Sciences (2015) 33: 479–485. (pdf )

[submenuno] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/veda-a-vyzkum/publikace-cz/2015' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8548/15102/15103/15106/15126/72088/72107 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 72107 [platne_od] => 15.06.2023 23:32:00 [zmeneno_cas] => 15.06.2023 23:32:07.294003 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 88061 [cms_time] => 1716206040 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [72090] => stdClass Object ( [nazev] => Archive [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 72090 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )


VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi