Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav analýzy potravin a výživy
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => modra
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8548/15102/15103
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 15103
    [platne_od] => 31.10.2023 17:09:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:09:08.727704
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 18426
    [cms_time] => 1711672318
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] => 

            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/UAPV.VSCHT
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [paticka_mapa_alt] =>  
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha 
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martina.Vlckova@vscht.cz [social_fb_title] => Facebook stránka ÚAPV [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [den_kratky_1] => po [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [archiv_novinek] => Archiv novinek [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [novinky_archiv] => Archiv aktualit [den_kratky_0] => ne [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [more_info] => více informací [fakulta_FPBT_odkaz] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [fakulta_FPBT] => http://fpbt.vscht.cz/ [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [stahnout] => Stáhnout [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => /zakladni-informace/sidlo [den_kratky_3] => st [den_kratky_6] => so [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [social_in_odkaz] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [15105] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [15112] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15112 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15109] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15109 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15111] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15111 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 15105 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15106] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [18317] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 18317 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73845] => stdClass Object ( [odkaz] => https://www.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl [iduzel] => 73845 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /mzl [sablona] => stdClass Object ( [class] => redirect [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15445] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Základní informace [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Ústav analýzy potravin a výživy je součástí Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Výzkumné projekty jsou zaměřeny především na problematiku kvality, autenticity a bezpečnosti potravin, krmiv, potravinových surovin, doplňků stravy apod. Zvláštní pozornost je věnována studiím zabývajícím se interakcemi/degradacemi jednotlivých složek potravin, což může vést ke změnám nutriční hodnoty a/nebo senzorických vlastností. Velká část výzkumu se soustředí na hodnocení vlivu životního prostředí na člověka, hodnocení cest expozice různým skupinám látek, především v rámci lidského biologického monitoringu. V posledních letech jsou v rámci interdisciplinárního výzkumu aplikovány tzv. „omics“ technologie při posuzování in vivo/in vitro účinků vyvolaných biologicky aktivními látkami (zdraví prospěšnými, i toxickými).

[iduzel] => 15445 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/zakladni-informace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /zakladni-informace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15269] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Ústav analýzy potravin a výživy nabízí zájemcům o studium následující studijní programy:

 

Bakalářské studium

      nové studijní programy (od akademického roku 2023/2024):     

                Chemie a technologie potravin - 3 specializace:     

                        Chemie a fyziologie výživy

                        Analýza potravin a přírodních produktů             

                         Technologie potravin                       
 

               Forenzní bioanalytická chemie                                                                                               

     

   dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):                     

                  Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Chemie a analýza potravin a výživa

                  Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Forenzní analýza

        

Magisterské studium

      studijní programy: 

                                         Chemie a analýza potravin a přírodních produktů

                                         Forenzní analýza

                                                 

Doktorské studium

      nový studijní program (od akademického roku 2020/2021):     

                                       Potraviny a přírodní produkty

  

      dobíhající studijní program (již se nelze hlásit): 

                                      Chemie a analýza potravin

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 15269 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15126] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Klíčové oblasti našeho výzkumu

 

CHEMICKÁ BEZPEČNOST POTRAVIN

Vývoj nových pokročilých postupů pro analýzu různých skupin kontaminantů v potravinách, krmivech a vzorcích životního prostředí; výzkum preventivních opatření a strategií vedoucích k jejich minimalizaci:

  • Mykotoxiny a další přírodní toxiny
  • Rezidua pesticidů / veterinárních léčiv
  • POPs a jiné průmyslové kontaminanty
  • Kontaminanty z materiálů přicházejících do styku s potravinami / migranty
  • Procesní kontaminanty, Antinutriční látky

 

KVALITA A AUTENTICITA POTRAVIN (FALŠOVÁNÍ POTRAVIN)

Implementace nových analytických postupů pro charakterizaci a klasifikaci:

  • Metabolomu: metody profilování nebo fingeprintu (otisky prstů) založené na použití hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením (ve spojení s kapalinovou (LC), plynovou (chromatografie) nebo ambientní Ms); pokročilé zpracování dat; identifikace markerů
  • Biologicky aktivních látek: bioprospekce; necílová analýza (non-target pro screening) "neznámých"  látek v rostlinách / mikroorganismech; identifikace látek využívajících techniku vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie
  • Aromatické látky: kombinace instrumentální a senzorické analýzy; hodnocení založené na kombinaci analýzy pomocí plynové chromatrografie a olfaktometrické detekce

 

 Naše pracoviště úzce spolupracuje v oblasti QA / QC s referenčními laboratořemi EU (EURL) sítě, účastní se mezilaboratorních studiích, a participuje i na přípravě referenčních materiálů.

 "Metrologická a zkušební laboratoř" Ústavu analýzy potravin a výživy je akreditována podle mezinárodní normy ISO / IEC 17025: 2005 Českým institutem pro akreditaci, pro externí kontrolu kvality, laboratoř se pravidelně účastní zkoušení způsobilosti (FAPAS, EU PT, IRMM, IAEA, etc.).

[iduzel] => 15126 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15124] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 15124 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 15106 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => 
    [seo_title] => Granty tuzemských agentur
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 

Aktuálně řešené projekty tuzemských agentur

  Projekty MŠMT

  Kód   Období
METROFOOD-CZ - Modernizace výzkumné infrastruktury
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

CZ.02.01.01/00/23_015/0008202

2024 - 2026
Bezpečné, senzoricky atraktivní tepelně zpracované potraviny z cereálií s nízkým obsahem asparaginu
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace

1.Zmapování obsahu volného asparaginu zrnech pšenice seté, špaldy, žita, ovsa a vybraných pseudocereálií (pohanka, amarant) a zhodnocení jakostních parametrů. 2. Realizace polních experimentů pro posouzení vlivu agrotechnických praktik cílených na snížení asparaginu u vybraných cereálií a optimalizace. 3. Charakterizace změn metabolomu vybraných odrůd cereálií v důsledku aplikace agrotechnických podmínek vedoucích ke snížení volného asparaginu. 4. Zjištění distribuce asparaginu v mlýnských frakcích a posouzení tvorby aroma sušenek z připravených z mouk se sníženým obsahem asparaginu. 5. Ověření potenciálu vakuového pečení získat senzoricky atraktivní produkty s nízkým obsahem akrylamidu. 6. Charakterizace rekombinantní asparaginasy a optimalizace její produkce 7. Vývoj a validace biosensoru pro rychlý screening volného asparaginu v cereáliích a produktech jejich mlýnského zpracování.

LUC23140

10/2023 - 9/2026

Role zánětu v progresi aterosklerózy studovaná pomocí metabolomických a proteomických nástrojů
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: Ing. Vít Kosek, Ph.D.

Anotace

1. Harmonizovat stávající metodiky pro analýzu metabolomu a proteomu v souladu s požadavky/závěry pracovní skupiny WG3 konsorcia AtheroNET a na základě aktivit v rámci WG3 této akci. 2. Pomocí metabolomiky a lipidomiky popsat děje probíhající při akutním koronárním syndromu, cévní mozkové příhodě a rozdíly mezi nimi. 3. Pomocí proteomiky popsat děje probíhající při akutním koronárním syndromu, cévní mozkové příhodě a rozdíly mezi nimi. 4. Pomocí integrace výsledků z analýz metabolomu, lipidomu a proteomu identifikovat narušené/aktivované metabolické dráhy a identifikovat potenciální cíle léčby.

LUC23138

9/2023 - 8/2026
Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v ČR (METROFOOD-CZ)

Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace

METROFOOD-CZ je jedinečná výzkumná infrastruktura pro oblasti potravin a výživy. Jejím hlavním cílem je provozovat zařízení pro nový interdisciplinární výzkum v oblastech od primární zemědělské výroby, zpracování a technologie potravin, až po kvalitu, autenticitu, bezpečnost a vysledovatelnost potravin, surovin, produktů a doplňků stravy, a tento výzkum podporovat. METROFOOD-CZ poskytuje otevřený přístup nejenom v oblasti využití špičkového přístrojového vybavení pro analýzu zemědělských produktů a potravin, možnosti experimentů na pokusných políčkách a stájích, vývoji nových potravinářských výrobků a testování inovativních technologií, ale nabízí i špičkové odborníky v oblasti agro-potravinářského sektoru a příslušné metrologii.

LM2023064

2023 - 2026

 

Projekty GAČR

Kód   Období  

Glykosylované mykotoxiny: jejich struktura, výskyt, příprava a zdravotní dopady
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.

Anotace

V potravinách a krmivech se vyskytují různé toxické látky, představující hrozbu pro lidi i zvířata. Některé z těchto sloučenin vytvořil člověk, jiné jsou rostlinného nebo mikrobiálního původu. Mezi nejrozšířenější přírodní toxiny patří mykotoxiny, přičemž fusariové toxiny jsou hlavními kontaminanty obilovin. Nejtoxičtějšími mykotoxiny ze skupiny trichothecenů jsou zejména toxiny T2 a HT2, které způsobují akutní toxicitu i skryté kumulativní účinky. Konjugovaným mykotoxinům v rostlinných potravinách, zejména mono-/oligoglykosidům mykotoxinů, je nyní věnována velká pozornost vzhledem k jejich předpokládané biologické dostupnosti a souvisejícím zdravotním rizikům. Přestože pokročilé analytické metody mohou detekovat volné mykotoxiny, kvantifikace jejich "maskovaných" forem, jako jsou glykosidy, není snadným úkolem; existuje obrovské množství izomerů a chybí vhodné analytické standardy. Cílem projektu je nejen biosyntéza těchto standardů, ale také získání relevantních informací o mikrobiální biotransformaci T2/HT2-(oligo)glykosidů a biologické dostupnosti a toxicitě těchto sloučenin.

24-10000S

2024 - 2026

Protizánětlivé účinky bioaktivních sloučenin izolovaných z Cannabis sativa L.

Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.

Anotace

Fytokanabinoidy, sekundární metabolity Cannabis sativa L., představují jedinečnou skupinu sloučenin vykazujících řadu zdravotně prospěšných biologických účinků, včetně protizánětlivých. Subklinický zánět je zároveň znám jako hlavní promotor aterosklerózy (potažmo aterotrombózy), obvykle následované závažnými civilizačními onemocněními, infarktem a mozkovou mrtvicí. Hlavním cílem navrhovaného výzkumu je izolovat čisté fytokanabinoidy z rostlin konopí a zkoumat jejich kombinovaný účinek na inhibici prozánětlivých interleukinů v signální dráze cytokinů pomocí in vitro a in vivo systémů. Kromě toho bude testována také biologická dostupnost kanabinoidů po formulaci do lipozomů a nanomicel. V neposlední řadě bude studován účinek „synergie konopí“ jakožto interakce kanabinoidů a dalších přirozených složek konopné matrice.

22-20860S

2022 - 2024

 

Projekty Ministerstva zdravotnictví

Kód    Období   

Vliv metabolomu aterosklerotického plátu v karotidě na jeho embolizační potenciál

Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace

Ateroskleróza velkých cév je nejčastější příčinou ischemické cévní mozkové příhody a celosvětově nejčastější příčinou úmrtí a invalidity. Diagnóza karotických aterosklerotických plátů se posunula od čisté kvantifikace stenózy k podrobnější charakterizaci plaků včetně složení plátů a mikroembolizačního potenciálu, což umožňuje přesnější stratifikaci rizika iktu a péče o pacienty. Vývoj omických technologií umožnil metabolomický a lipidomický screening aterosklerotických plaků. Nedávno publikované studie odhalily narušení glutathionových a purinových drah ovlivňujících redoxní homeostázu v aterosklerotických lézích, navíc byly pozorovány zvýšené hladiny lysofosfolipidů, sfingomyelinů a ceramidů. Transkraniální doppler (TCD) je schopen detekovat mikroembolický materiál (plynný i pevný) v intrakraniálních tepnách neinvazivně. Ačkoli jsou tyto mikroemboly klinicky němé, mohou být klinicky důležité, protože indikují zvýšené riziko cévní mozkové příhody nebo kognitivního poklesu. Předpokládáme, že: 1 / metabolom plátu a / nebo plazmy (včetně lipidomu) se významně liší mezi symptomatickými a asymptomatickými karotickými pláty způsobujícími stenózu nad 50%; 2 / metabolom plátu (včetně lipidomu) významně koreluje s detekovanými mikroembolickými signály pomocí transkraniálního Dopplera před karotickou endarterektomií. 3 / metabolom (včetně lipidomu) tromboembolů se u pacientů s kardioembolickou a aterosklerotickou aterosklerózou cévní mozkové příhody liší, zatímco metabolom tromboembolu u pacientů se symptomatickou stenózou karotidy bude korelovat s metabolomem (včetně lipidomu) příslušného nestabilního karotického plátu. Byly získány předběžné údaje a provedeny výpočty velikosti vzorku.

NU22-04-00389

2022-2025
Nové inhibitory lipolýzy v léčbě poruch metabolismu lipidů a glukózy při syndromu obstrukční spánkové apnoe

Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace

Syndrom obstrukční spánkové apnoe (OSA) je častým (obvykle přehlíženým, nediagnostikovaným a neléčeným) onemocněním, které výrazně zvyšuje kardiovaskulární, nádorovou a celkovou úmrtnost, jakož i zvyšuje riziko rozvoje diabetes mellitus 2. typu a nealkoholické steatohepatitidy. Navíc standardní terapie kontinuálním pozitivním přetlakem v dýchacích cestách (CPAP) je pacienty špatně tolerována a akceptována, což ponechává významný podíl (~ 60–70%) pacientů, kteří léčbu netolerují, ve vysokém riziku kardiovaskulárních a metabolických chorob. Vývoj nových, pravděpodobně farmakologických možností léčby je tak zcela opodstatněný. Zastřešující myšlenkou tohoto projektu je, že metabolické poruchy spojené s OSA a dalšími stavy charakterizovanými hypoxií (konkrétně: diabetes mellitus 2. typu, dyslipidémie a nealkoholická steatohepatitida) jsou příčinně zprostředkovány zvýšenými hladinami cirkulujících volných mastných kyselin (FFA) pocházejících z hypoxií-indukované lipolýzy v subkutánní a viscerální tukové tkáni. Zvýšená plazmatická koncentrace FFA následně indukuje inzulínovou rezistenci v cílových orgánech, včetně jater, což má za následek zvýšení produkce glukózy v játrech a zvýšení zásob lipidů v játrech – charakteristický znak metabolických poruch u pacientů s diabetes mellitus 2. typu. Již dříve jsme prokázali, že hypoxie představuje silný stimulus pro lipolýzu a uvolňování FFA do oběhu a že farmakologická inhibice lipolýzy brání rozvoji diabetu typu 2. typu u myší. Cílem navrhovaného projektu je A) lépe porozumět poruchám lipolýzy tukové tkáně u OSA pacientů a B) přenést experimentální pozorování do smysluplné klinické aplikace u lidských pacientů – identifikovat nové sloučeniny se silným antilipolytickým účinkem a definovat potenciál těchto molekul jakožto léčiv pro úpravu glukózové a lipidové homeostázy spojené u OSA pacientů.

NU21-01-00259

2021 - 2024

 

Projekty Ministerstva zemědělství 

Kód     Období    

Poruchy reprodukce prasat - zátěž chovů škodlivými látkami
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

QL24010123 2024 - 2028

Komplexní laboratorní strategie pro identifikaci druhů hmyzu určeného k lidské spotřebě a produkci zpracované živočišné bílkoviny, autentikace potravin na jeho bázi

Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace

Cílem projektu zaměřeného na ´jedlý hmyz´ je přispět k inovativnímu posílení udržitelnosti potravinářské produkce ČR a poskytnout podporu sledovatelnosti ´od farmy na vidličku´. Zohledněno je nařízení EP a Rady 2015/2283 o nových potravinách i schvalovací procesy EFSA v této oblasti. Klíčovým výzkumným cílem projektu je vývoj souboru moderních laboratorních metod pro identifikaci druhů hmyzu určených pro lidskou spotřebu nebo pro výrobu zpracované živočišné bílkoviny; zahrnuta je i problematika falšování potravin s hmyzem. Komplexně pojaté řešení (aplikovatelné i pro kontrolu krmiv) předpokládá úspěšnou realizaci dílčích cílů - vývoj vzájemně komplementárních metod založených na různých principech: (i) analýza DNA, sekvenace; (ii) proteomika; (iii) metabolomika; (iv) lektinová imunochemie.

QK23020101 2023 - 2025

 

Projekty TAČR

Kód     Období     
Inovativní test pro screening asparaginu surovinách pro výrobu tepelně zpracovaných potracvin - prevence tvorby akrylamidu
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: Ing. Aristeidis Tsagkaris, Ph.D.
TQ03000738 2024 - 2025
Technologie posklizňového zpracování máku setého z pohledu zajištění kvality a bezpečnosti finálního produktu
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: Ing. Dana Schusterová, Ph.D.
TQ03000899 2024 - 2025
Vývoj nové řady sorbentů pro vyvázání endotoxinů a mykotoxinů z organismu monogastrických zvířat
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: Ing. Zbyněk Džuman, Ph.D.
FW10010107 2024 - 2026
Biorafinace a cirkulární ekonomika pro udržitelnost

Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.

Anotace

Cílem jsou nové produkty z obnovitelných zdrojů v návaznosti na strategii oběhového hospodářství využívající ekologicky šetrné technologie řešící jednotlivé prvky EGD týkající se aktuálních společenských a ekologických problémů. Efektivní využití odpadů pocházejících ze zemědělství, živočišné výroby či lesnictví i různých vyřazených staveb, elektrozařízení a plastů k získávání biostimulantů ze zeleného hydrolyzátu z živočišných odpadů, zemědělské rekultivace skládek směsným biouhlem s biostimulanty pro rychle rostoucí dřeviny, nové biopesticidy pro náhradu chemických pesticidů; katalyzátory pro syntézu petrochemických látek z etanolu na bázi lignocelulózových materiálů, ropné produkty z kompletní recyklace plastů, zelená energie opětovným využitím vyřazených solárních panelů atd.

TN02000044 2023 - 2028

Vodní systémy a vodní hospodářství v ČR v podmínkách změny klimatu

Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: Ing. Jan Bindzar, Ph.D.

Anotace

Cílem projektu je, pomocí činností výzkumného centra „Voda“, přispět k lepšímu poznání v oblastech: - budoucích požadavků na vodu v podmínkách a)změny klimatu i b)touto změnou vyvolaných modifikací společnosti, - porovnání budoucích požadavků na vodu s množstvím disponibilní vody ovlivněným klimatickou změnou a určení deficitních území, - vlivu klimatické změny na ekosystémy, vlivu pokračujícího antropogenního ovlivnění vodního a na vodu vázaného prostředí, - vstupů, množství, cest a vlivu znečištění v aktuálních ukazatelích způsobujících nedosažení dobrého stavu vod, - snižování množství a míry znečištění v průmyslových odpadních vodách. Pomocí nových poznatků, zjištěných v rámci činnosti centra a pomocí jejich šíření bude možné přispět k větší resilienci společnosti následujícími způsoby: - přípravou adaptačních i mitigačních opatření, posouzením jejich účinnosti a to jednotlivě, v rámci jejich soustav i v rámci zapojení více jejich druhů, - optimalizací jejich návrhu z hlediska jejich účinnosti i ekonomické efektivnosti, - zlepšením, případně alespoň zachováním dobrého stavu složek životního prostředí v podmínkách změny klimatu. Projekt zajistí řešení aktuálních dlouhodobých výzkumných úkolů, které vyžadují potřebný čas a kapacity. Projekt je zaměřen zvláště na Specifický cíl 1 Programu, tj. zejména na problematiku vodního hospodářství, sucha, zmírňování jeho dopadů na lidská sídla, přírodu a zásobování obyvatelstva vodou. Klade si za cíl, stát se ve své oblasti významným příspěvkem pro vytvoření klimatického balíčku ČR. Věnuje se také ovšem i problematice povodní a to právě se zaměřením na aspekty ovlivnění povodní změnou klimatu. Cílem Projektu je také přispět k naplnění a aktualizaci základních koncepcí na úrovni státu i regionů, zejména Strategie přizpůsobení se změně klimatu, Koncepce ochrany před následky sucha, Národních plánů povodí a Plánů pro zvládání povodňových rizik. Výsledky projektu budou mít odraz také v oblasti legislativní.

SS02030027 7/2020 - 2026

Bioaktivní látky z organicky produkovaných tradičních českých léčivek a plodin a vývoj nano-enkapsulovaných forem pro použití v dermatologii, kosmetice a posílení obranyschopnosti organismu

Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. 

Anotace

Cílem projektu je výzkum a optimalizace produkce a izolace bioaktivních látek produkovaných tradičními českými léčivými bylinami, formulace těchto izolovaných látek do vhodných aplikačních forem a in-vitro studium biologické aktivity, případně i penetrace látek buněčnými bariérami modelujícími biologickou dostupnost pro organismus, s finálním záměrem využití takto získaných přírodních účinných látek v dermatologii, nutraceutice, dermokosmetice a obecně pro posílení obranyschopnosti organismu. Bioprospekce jednotlivých extraktů či izolovaných sloučenin či frakcí položí i dostatečný informativní vědecký základ pro lékařské využití (např. zjištěné antimikrobiální aktivity, protinádorové aktivity) včetně využití publikačního potenciálu pro zúčastněná vědecká pracoviště.

FW03010400

2021 - 2024



Projekty Ministerstva vnitra

Kód     Období    

Vývoj terénních imunochemických testů ze slin k průkazu intoxikace Kratomem a novými fytokanabinoidy

Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: doc. Ing. Martin Kuchař, Ph.D.

VB02000042 2024 - 2026

Terénní kvantifikace OPL pomocí NIR spektrometrie

Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: Ing. Bronislav Jurásek, Ph.D.

Anotace

V současné době stále více narůstá spotřeba nelegálních omamných a psychotropních látek (OPL) napříč celou společností. Tím vyvstává nutnost rychlé a přesné analýzy zadržených OPL přímo v terénu. Pro tyto účely již existují různá řešení např. v podobě vybarvovacích testů (např. NIK testy), Ramanovy spektrometrie, či přenosných FTIR spektrometrů. Každá z těchto metod má však své limity a proto jsou snahy nalézt univerzálnější řešení. Jako vhodnou alternativou těchto metod se nabízí NIR spektrometrie, která by umožnila bez destrukce vzorku podat kvalitativní a kvantitativní výsledky měření v řádu sekund, a to bez nutnosti manipulace se vzorkem či jeho předúpravy, bez nutnosti investic do spotřebního materiálu a rovněž by umožnila také provádět analýzy přes transparentní obaly.

VK01010137 2023 - 2026



[submenuno] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/veda-a-vyzkum/granty/15573' [newurl_iduzel] => 15573 [newurl_path] => 8548/15102/15103/15106/15126/15572/15573 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 15573 [platne_od] => 05.03.2024 15:06:00 [zmeneno_cas] => 05.03.2024 15:06:55.473641 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Martina Vlčková [canonical_url] => [idvazba] => 19059 [cms_time] => 1711673442 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => Array ( ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi