Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav analýzy potravin a výživy
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => modra
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8548/15102/15103
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 15103
    [platne_od] => 31.10.2023 17:09:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:09:08.727704
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 18426
    [cms_time] => 1713599220
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] => 

            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/UAPV.VSCHT
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [paticka_mapa_alt] =>  
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha 
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martina.Vlckova@vscht.cz [social_fb_title] => Facebook stránka ÚAPV [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [den_kratky_1] => po [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [archiv_novinek] => Archiv novinek [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [novinky_archiv] => Archiv aktualit [den_kratky_0] => ne [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [more_info] => více informací [fakulta_FPBT_odkaz] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [fakulta_FPBT] => http://fpbt.vscht.cz/ [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [stahnout] => Stáhnout [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => /zakladni-informace/sidlo [den_kratky_3] => st [den_kratky_6] => so [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [social_in_odkaz] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [15105] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [15112] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15112 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15109] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15109 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15111] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15111 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 15105 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15106] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [18317] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 18317 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73845] => stdClass Object ( [odkaz] => https://www.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl [iduzel] => 73845 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /mzl [sablona] => stdClass Object ( [class] => redirect [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15445] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Základní informace [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Ústav analýzy potravin a výživy je součástí Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Výzkumné projekty jsou zaměřeny především na problematiku kvality, autenticity a bezpečnosti potravin, krmiv, potravinových surovin, doplňků stravy apod. Zvláštní pozornost je věnována studiím zabývajícím se interakcemi/degradacemi jednotlivých složek potravin, což může vést ke změnám nutriční hodnoty a/nebo senzorických vlastností. Velká část výzkumu se soustředí na hodnocení vlivu životního prostředí na člověka, hodnocení cest expozice různým skupinám látek, především v rámci lidského biologického monitoringu. V posledních letech jsou v rámci interdisciplinárního výzkumu aplikovány tzv. „omics“ technologie při posuzování in vivo/in vitro účinků vyvolaných biologicky aktivními látkami (zdraví prospěšnými, i toxickými).

[iduzel] => 15445 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/zakladni-informace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /zakladni-informace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15269] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Ústav analýzy potravin a výživy nabízí zájemcům o studium následující studijní programy:

 

Bakalářské studium

      nové studijní programy (od akademického roku 2023/2024):     

                Chemie a technologie potravin - 3 specializace:     

                        Chemie a fyziologie výživy

                        Analýza potravin a přírodních produktů             

                         Technologie potravin                       
 

               Forenzní bioanalytická chemie                                                                                               

     

   dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):                     

                  Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Chemie a analýza potravin a výživa

                  Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Forenzní analýza

        

Magisterské studium

      studijní programy: 

                                         Chemie a analýza potravin a přírodních produktů

                                         Forenzní analýza

                                                 

Doktorské studium

      nový studijní program (od akademického roku 2020/2021):     

                                       Potraviny a přírodní produkty

  

      dobíhající studijní program (již se nelze hlásit): 

                                      Chemie a analýza potravin

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 15269 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15126] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Klíčové oblasti našeho výzkumu

 

CHEMICKÁ BEZPEČNOST POTRAVIN

Vývoj nových pokročilých postupů pro analýzu různých skupin kontaminantů v potravinách, krmivech a vzorcích životního prostředí; výzkum preventivních opatření a strategií vedoucích k jejich minimalizaci:

  • Mykotoxiny a další přírodní toxiny
  • Rezidua pesticidů / veterinárních léčiv
  • POPs a jiné průmyslové kontaminanty
  • Kontaminanty z materiálů přicházejících do styku s potravinami / migranty
  • Procesní kontaminanty, Antinutriční látky

 

KVALITA A AUTENTICITA POTRAVIN (FALŠOVÁNÍ POTRAVIN)

Implementace nových analytických postupů pro charakterizaci a klasifikaci:

  • Metabolomu: metody profilování nebo fingeprintu (otisky prstů) založené na použití hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením (ve spojení s kapalinovou (LC), plynovou (chromatografie) nebo ambientní Ms); pokročilé zpracování dat; identifikace markerů
  • Biologicky aktivních látek: bioprospekce; necílová analýza (non-target pro screening) "neznámých"  látek v rostlinách / mikroorganismech; identifikace látek využívajících techniku vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie
  • Aromatické látky: kombinace instrumentální a senzorické analýzy; hodnocení založené na kombinaci analýzy pomocí plynové chromatrografie a olfaktometrické detekce

 

 Naše pracoviště úzce spolupracuje v oblasti QA / QC s referenčními laboratořemi EU (EURL) sítě, účastní se mezilaboratorních studiích, a participuje i na přípravě referenčních materiálů.

 "Metrologická a zkušební laboratoř" Ústavu analýzy potravin a výživy je akreditována podle mezinárodní normy ISO / IEC 17025: 2005 Českým institutem pro akreditaci, pro externí kontrolu kvality, laboratoř se pravidelně účastní zkoušení způsobilosti (FAPAS, EU PT, IRMM, IAEA, etc.).

[iduzel] => 15126 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15124] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 15124 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 15106 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => Plynové chromatografy s hmotnostně spektrometrickými detektory (GC-MS)
    [seo_title] => Plynové chromatografy s hmotnostně spektrometrickými detektory (GC-MS)
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 

GC-MSMS Agilent 7000B Triple Quadrupole (originál)GC-MS/MS Agilent 7000B Triple Quadrupole 

Systém plynové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií typu trojitý kvadrupól s elektronovou ionizací je využíván zejména na analýzu pesticidů v široké škále potravin (ovoce, zelenina, čaj, cereálie…). Pomocí této instrumentace je možné měřit v jedné analýze více než 300 různých pesticidů za necelých 30 minut při dosažení velmi nízkých detekčních limitů. Systém také disponuje možností samostatného čištění iontového zdroje pomocí vodíku. 

 

Publikace

Gramblicka T., Parizek O., Stupak M., Pulkrabova J.: Assessment of atmospheric pollution by oxygenated and nitrated derivatives of polycyclic aromatic hydrocarbons in two regions of the Czech Republic. Atmospheric Environment (2023) 310: 119981. (doi: 10.1016/j.atmosenv.2023.119981) 

Drabova L, Pulkrabova J., Hrbek V., Kocourek V., Hajslova J.: POPs and PAHs in fish oil-based food supplements at the Czech market. FOOD ADDITIVES & CONTAMINANTS: PART B (2023) Article Number 2200374. (doi: 10.1080/19393210.2023.2200374)

Drabova L., Dvorakova D., Urbancova K., Gramblicka T., Hajslova J., Pulkrabova J.: Critical Assessment of Clean-Up Techniques Employed in Simultaneous Analysis of Persistent Organic Pollutants and Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Fatty Samples. Toxics (2022), 10 (1),12. (doi: 10.3390/toxics10010012)

Stupak M., Filatova M., Kocourek V., Hajslova J.: Gas Chromatography Tandem Mass Spectrometry Analysis of Ethylene Oxide: An Emerged Contaminant in Seeds and Spices. LCGC (2021) Special Issues 34(s10): 5-10. (on-line)

 

GC-MSMS Agilent 7000B Triple QuadrupoleA (originál)GC-MS/MS Agilent 7000B Triple Quadrupole 

Systém plynové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií typu trojitý kvadrupól je využíván především pro analýzu environmentálních kontaminantů (např. polychlorovaných bifenylů, různých skupin retardérů hoření, organochlorových pesticidů atd). Aplikace na této instrumentaci zahrnují multidetekční analýzy pro analýzu široké škály environmentálních (půda, ovzduší atd.), potravinových (maso, tuk, ovoce, zelenina atd.) a biologických (krevní sérum, mateřská mléka atd.) vzorků. Tento systém také umožnuje využití chemické ionizace, která je vhodná zejména pro analýzu halogenovaných látek. Přístroj také disponuje jednotkou pro mikroextrakce tuhou fází (CTC Pal) pro analýzu především těkavých látek s nízkým bodem varu. 

Publikace

Polachova A., Gramblicka T., Parizek O., Sram R.J., Stupak M., Hajslova J., Pulkrabova J.: Estimation of human exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) based on the dietary and outdoor atmospheric monitoring in the Czech Republic. Environmental Research (2020) 182: 108977. (doi: 10.1016/j.envres.2019.108977)

Logerova H., Tuma P., Stupak M., Pulkrabova J., Dlouhy P.: Evaluation of the burdening on the Czech population by brominated flame retardants. International Journal of Environmental Research and Public Health (2019) 16(21) 4105. (doi: 10.3390/ijerph16214105 ) 

Pulkrabova J., Cerny J., Szakova J., Svarcova A., Gramblicka T., Hajslova J., Balik J., Tlustos P.: Is the long-term application of sewage sludge turning soil into a sink for organic pollutants?: evidence from field studies in the Czech Republic. Journal of Soils and Sediments (2019) 19: 2445-2458. (doi:10.1007/s11368-019-02265-y)

Svarcova A., Lankova D., Gramblicka T., Stupak M., Hajslova J., Pulkrabova J.: Integration of five groups of POPs into one multi-analyte method for human blood serum analysis: An innovative approach within biomonitoring studies. Science of The Total Environment (2019) 667: 701-709. (doi: 10.1016/j.scitotenv.2019.02.336)

Szakova J., Pulkrabova J., Cerny J., Mercl F., Svarcova A., Gramblicka T., Najmanova J., Tlustos P., Balik J.: Selected persistent organic pollutants (POPs) in the rhizosphere of sewage sludge-treated soil: Implications for the biodegradability of POPs. Archives of Agronomy and Soil Science (2019) 65(7): 994-1009. (doi:10.1080/03650340.2018.1543945)

Pulkrabova J., Stupak M., Svarcova A., Rossner P., Rossnerova A., Ambroz A., Sram R., Hajslova J.: Relationship between atmospheric pollution in the residential area and concentrations of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in human breast milk. Science of the Total Environment (2016) 562: 640-647. (doi: 10.1016/j.scitotenv.2016.04.013)

Kalachova K., Cajka T., Sandy C., Hajslova J., Pulkrabova J.: High throughput sample preparation in combination with gas chromatography coupled to triple quadrupole tandem mass spectrometry (GC-MS/MS): a smart procedure for (ultra)trace analysis of brominated flame retardants in fish. Talanta (2013) 105:109–116.(doi: 10.1016/j.talanta.2012.11.073)

Kalachova K., Pulkrabova J., Cajka T., Drabova L., Stupak M., Hajslova J.: Gas chromatography–triple quadrupole tandem mass spectrometry: A powerful tool for the (ultra)trace analysis of multi-class environmental contaminants in fish and fish feed. Anal. Bioanal. Chem., (2013) 405: 7803–7815 (doi: 10.1007/s00216-013-7000-4)

GC-MSMS Agilent 7000C Triple Quadrupole (originál)GC-MS/MS Agilent 7000C Triple Quadrupole 

Systém plynové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií typu trojitý kvadrupól je využíván jako alternativa k systému Agilent 7000B pro stanovení environmentálních kontaminantů (např. polychlorovaných bifenylů, různých skupin retardérů hoření, organochlorových pesticidů atd). Aplikace na této instrumentaci zahrnují multidetekční analýzy pro analýzu široké škály environmentálních (půda, ovzduší atd.), potravinových (maso, tuk, ovoce, zelenina atd.) a biologických (krevní sérum, mateřská mléka atd.) vzorků. Systém disponuje novějším typem hmotnostní spektrometrie a s porovnáním s přístrojem Agilent 7000B lze získat nižší detekční limity pro cílové analyty. Systém také disponuje možností chemické ionizace a funkcí JetClean, která umožňuje samostatné čištění iontového zdroje pomocí vodíku. 

 

GC-MSMS Agilent 7010 Triple Quadrupole (originál)GC-MS/MS Agilent 7010 Triple Quadrupole 

Nejnovější systém plynové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií využíván pro stanovení široké škály pesticidů (přes 300 analytů v jedné analýze) za méně než 30 minut v různých potravinových a environmentálních vzorcích. S novou technologií iontové zdroje (elektronová ionizace) je možné získat několika násobně nižších detekčních limitů než s instrumenty předchozí generace. 

Publikace

Drábová L.,Mráz P., Krátký F., Uttl L., Vacková P., Schusterova D., Zadražilová B., Kadlec V., Kocourek V., Hajšlová J.: Assessment of pesticide residues in citrus fruit on the Czech market. Food Additives and Contaminants: Part A (2021) 39(2): 311-319. (doi: 10.1080/19440049.2021.2001579)

    

GC-HRMS Pegasus HRT (LECO) (originál)GC-HRMS Pegasus HRT (LECO) 

Plynová chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií typu analyzátor doby letu (operující ve rozlišením až 50 000 FWHM), je využívána pro cílovou a zejména pro necílovou analýzu těkavých a částečně těkavých látek. Tato technika také disponuje také plně automatizovaným systémemmikroextrakce tuhou fází (Gerstel). Pomocí této instrumentace jsou získávány profily těkavých látek v nejrůznějších vzorcích a také je technika využívána pro rutinní stanovení např. furanů nebodithiokarbamátů a při výuce studentů v laboratořích.   

Publikace

Belkova B., Chytilova L., Kocourek V., Slukova M., Mastovska K., Kyselka J., Hajslova J.: Influence of dough composition on the formation of processing contaminants in yeast-leavened wheat toasted bread. Food Chemistry (2021) 338: 127715 (doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127715)

Gaca A., Kludska E., Hradecky J., Hajslova J., Jelen H.H.: Changes in volatile compound profiles in cold-pressed oils obtained from various seeds during accelerated storage. Molecules (2021) 23(2): 285. (doi: 10.3390/molecules26020285)

Gratz M., Sevenich R., Hoppe T., Schottroff F., Vlaskovic N., Belkova B., Chytilova L, Filatova M., Stupak M., Hajslova J., Rauh C., Jaeger H.: Gentle Sterilization of Carrot-Based Purees by High-Pressure Thermal Sterilization and Ohmic Heating and Influence on Food Processing Contaminants and Quality Attributes. Frontiers in Nutrition (2021). 8: 643837. (doi: 10.3389/fnut.2021.643837)

Stupak M., Filatova M., Kocourek V., Hajslova J.: Gas Chromatography Tandem Mass Spectrometry Analysis of Ethylene Oxide: An Emerged Contaminant in Seeds and Spices. LCGC (2021) Special Issues 34(s10): 5-10. (on-line)

      

GC-MS Agilent 5973 Single Quadrupole  (originál)GC-MS Agilent 5973 Single Quadrupole 

Plynová chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií typu jednoduchý kvadrupól je základním typem hmotnostní spektrometrie. Instrumentace je využívána především pro studentské laboratoře, ve kterých se studenti seznámí s podrobnými funkcemi a s nejrůznějšími aplikacemi (např. stanovení těkavých látek v koření nebo stanovení kvality alkoholických nápojů).

Publikace

Stupak M, Kocourek V., Kolouchova I., Hajslova J.: Rapid approach for the determination of alcoholic strength and overall quality check of various spirit drinks and wines using GC–MS. Food Control (2017) 80: 307-313 (doi: 10.1016/j.foodcont.2017.05.008)

 

GCxGC-MS Pegasus® 4D (originál)CxGC-MS Pegasus® 4D 

Plynová chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií – analyzátor doby letu, s možností využití dvourozměrné plynové chromatografie je využíván pro stanovení těkavých a částečně těkavých látek v extrémně komplexních vzorcích, jako jsou např. minerální oleje. Tato technika také disponuje také plně automatizovaným systémem mikroextrakce tuhou fází (Gerstel)Dále je tato technika aplikována na stanovení environmentálních kontaminantů (např. polychlorované bifenyly, retardéry hoření aorganochlorové pesticidy) a terpenických látek v konopí, konopných produktech a dalších komoditách.

Publikace

Gracka A., Raczyk M., Hradecky J., Hajslova J., Jeziorski S., Karlovits G., Michalak B., Bąk N. and Jeleń H.: Volatile compounds and other indicators of quality for cold-pressed rapeseed oils obtained from peeled, whole, flaked, and roasted seeds. European Journal of Lipid Science Technology (2017) 119 (10) . (doi:10.1002/ejlt.201600328)

Drabova L., Pulkrabova J., Kalachova K., Tomaniova M., Kocourek V., Hajslova J.: Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and halogenated persistent organic pollutants (POPs) in canned fish and seafood products: smoked versus non-smoked products. Food Addit. Contam. A (2013) 30:5152–527. (doi: 10.1080/19440049.2012.755645)

Drabova L., Tomaniova M., Kalachova K., Kocourek V., Hajslova J., Pulkrabova J.: Application of solid phase extraction and two-dimensional gas chromatography coupled with time-of-flight mass spectrometry for fast analysis of polycyclic aromatic hydrocarbons in vegetable oils. Food Control (2013) 33: 489–497. (doi: 10.1016/j.foodcont.2013.03.018)

Drabova L., Pulkrabova J., Kalachova K., Tomaniova M., Kocourek V., Hajslova J.: Rapid determination of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in tea using Two-Dimensional Gas Chromatography coupled with Time of Flight Mass Spectrometry. Talanta (2012) 100:207–216. (doi:10.1016/j.talanta.2012.07.081)

Kalachova K., Pulkrabova J., Cajka T., Drabova L., Hajslova J.: Implementation of comprehensive two-dimensional gas chromatography–time-of-flight mass spectrometry for the simultaneous determination of halogenated contaminants and polycyclic aromatic hydrocarbons in fish. Anal. Bioanal. Chem. (2012) 403:2813–2824. (doi: 10.1007/s00216-012-6095-3)

Drábová L., Pulkrabová J., Kalachová K., Hradecký J., Suchanová M., Tomaniová M., Kocourek V., Hajšlová J.: Novel approaches to determination of PAHs and halogenated POPs in canned fish. Czech J. Food Sci. (2011) 29:498–507.

Kalachova K., Pulkrabova J., Drabova L., Cajka T., Kocourek V., Hajslova J.: Simplified and rapid determination of polychlorinated biphenyls, polybrominated diphenyl ethers, and polycyclic aromatic hydrocarbons in fish and shrimps integrated into a single method. Anal. Chim. Acta (2011) 707:84–91. (doi: 10.1016/j.aca.2011.09.016)

         

   

   

GC-HRMS Agilent 7200b (originál)GC-HRMS Agilent 7200b 

Agilent 7200b je unikátním spojení plynové chromatografie a tandemové hmotnostní spektrometrie složené z jednoduchého kvadrupólu a analyzátoru doby letu operující ve vysokém rozlišení. Tato instrumentace je využívána jak pro necílovou analýzu (např. stanovení autenticity whisky) tak i pro cílovou analýzu (např. stanovení chlorovaných parafínů v potravinách a biologických vzorcích, stanovení pesticidů, analýza terpenických látek a stanovení kvality lihovin). Tato technika také disponuje také plně automatizovaným systémem mikroextrakce tuhou fází. Agilent 7200b je také využívám pro výuku studentů v rámci laboratoří. 

Publikace

Tomasko J., Parizek O., Pulkrabova J.: Short- and medium-chain chlorinated paraffins in T-shirts and socks. Environmental Pollution (2023) 333:122065. (doi: 10.1016/j.envpol.2023.122065)

Drabova L, Pulkrabova J., Hrbek V., Kocourek V., Hajslova J.: POPs and PAHs in fish oil-based food supplements at the Czech market. FOOD ADDITIVES & CONTAMINANTS: PART B (2023) Article Number 2200374. (doi: 10.1080/19393210.2023.2200374)

Filatova M., Bechynska K., Hajslova J., Stupak M.: A comprehensive characterization of volatile profiles of plum brandies using gas chromatography coupled to high resolution mass spectrometry. LWT (2022), 167, 113864. (doi: 10.1016/j.lwt.2022.113864)

Schottroff F., Lasarus T., Stupak M., Hajslova J., Fauster T., Jäger H.: Decontamination of herbs and spices by gamma irradiation and low-energy electron beam treatments and influence on product characteristics upon storage. Journal of Radiation Research and Applied Sciences (2021) 14(1): 380-395. (doi:10.1080/16878507.2021.1981112)

Tomasko J., Stupak M., Hajslova J., Pulkrabova J.: Application of the GC-HRMS based method for monitoring of short- and medium-chain chlorinated paraffins in vegetable oils and fish. Food Chemistry (2021) 355: 129640. (doi: 10.1016/j.foodchem.2021.129640)

Tomasko, J., Stupak, M., Parizkova, D., Polachova, A., Sram, R.J., Topinka, J., Pulkrabova, J.: Short- and medium-chain chlorinated paraffins in human blood serum of Czech population. Science of the Total Environment (2021) 797: 149126. (doi: 10.1016/j.scitotenv.2021.149126)

[submenuno] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/veda-a-vyzkum/22026/22128' [newurl_iduzel] => 22128 [newurl_path] => 8548/15102/15103/15106/15126/22026/22128 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 22128 [platne_od] => 29.11.2023 13:10:00 [zmeneno_cas] => 29.11.2023 13:12:54.780042 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Martina Vlčková [canonical_url] => [idvazba] => 91544 [cms_time] => 1713599748 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => Array ( ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi