stdClass Object ( [nazev] => Ústav analýzy potravin a výživy [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => modra [indexace] => 1 [obrazek] => [ga_force] => [cookie_force] => [secureredirect] => [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8 [ga_account] => UA-10822215-3 [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => [gt_code] => [kontrola_pred] => [omezeni] => 0 [pozadi1] => [pozadi2] => [pozadi3] => [pozadi4] => [pozadi5] => [robots] => [htmlheaders] => [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8548/15102/15103 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 15103 [platne_od] => 31.10.2023 17:09:00 [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:09:08.727704 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 18426 [cms_time] => 1714046554 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [logo_href] => / [logo] => [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/UAPV.VSCHT [social_tw_odkaz] => [social_yt_odkaz] => [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [paticka_mapa_alt] => [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martina.Vlckova@vscht.cz [social_fb_title] => Facebook stránka ÚAPV [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha – FPBT – ÚAPV [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [den_kratky_1] => po [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [archiv_novinek] => Archiv novinek [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [novinky_archiv] => Archiv aktualit [den_kratky_0] => ne [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [more_info] => více informací [fakulta_FPBT_odkaz] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [fakulta_FPBT] => http://fpbt.vscht.cz/ [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [stahnout] => Stáhnout [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => /zakladni-informace/sidlo [den_kratky_3] => st [den_kratky_6] => so [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [social_in_odkaz] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [15105] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [15112] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15112 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15109] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15109 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15111] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15111 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 15105 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15106] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [18317] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 18317 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73845] => stdClass Object ( [odkaz] => https://www.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl [iduzel] => 73845 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /mzl [sablona] => stdClass Object ( [class] => redirect [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15445] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Základní informace [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Ústav analýzy potravin a výživy je součástí Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Výzkumné projekty jsou zaměřeny především na problematiku kvality, autenticity a bezpečnosti potravin, krmiv, potravinových surovin, doplňků stravy apod. Zvláštní pozornost je věnována studiím zabývajícím se interakcemi/degradacemi jednotlivých složek potravin, což může vést ke změnám nutriční hodnoty a/nebo senzorických vlastností. Velká část výzkumu se soustředí na hodnocení vlivu životního prostředí na člověka, hodnocení cest expozice různým skupinám látek, především v rámci lidského biologického monitoringu. V posledních letech jsou v rámci interdisciplinárního výzkumu aplikovány tzv. „omics“ technologie při posuzování in vivo/in vitro účinků vyvolaných biologicky aktivními látkami (zdraví prospěšnými, i toxickými).
[iduzel] => 15445 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/zakladni-informace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /zakladni-informace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15269] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Ústav analýzy potravin a výživy nabízí zájemcům o studium následující studijní programy:
Bakalářské studium
nové studijní programy (od akademického roku 2023/2024):
Chemie a technologie potravin - 3 specializace:
Analýza potravin a přírodních produktů
dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):
Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Chemie a analýza potravin a výživa
Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Forenzní analýza
Magisterské studium
studijní programy:
Chemie a analýza potravin a přírodních produktů
Doktorské studium
nový studijní program (od akademického roku 2020/2021):
dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 15269 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15126] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Klíčové oblasti našeho výzkumu
CHEMICKÁ BEZPEČNOST POTRAVIN
Vývoj nových pokročilých postupů pro analýzu různých skupin kontaminantů v potravinách, krmivech a vzorcích životního prostředí; výzkum preventivních opatření a strategií vedoucích k jejich minimalizaci:
- Mykotoxiny a další přírodní toxiny
- Rezidua pesticidů / veterinárních léčiv
- POPs a jiné průmyslové kontaminanty
- Kontaminanty z materiálů přicházejících do styku s potravinami / migranty
- Procesní kontaminanty, Antinutriční látky
KVALITA A AUTENTICITA POTRAVIN (FALŠOVÁNÍ POTRAVIN)
Implementace nových analytických postupů pro charakterizaci a klasifikaci:
- Metabolomu: metody profilování nebo fingeprintu (otisky prstů) založené na použití hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením (ve spojení s kapalinovou (LC), plynovou (chromatografie) nebo ambientní Ms); pokročilé zpracování dat; identifikace markerů
- Biologicky aktivních látek: bioprospekce; necílová analýza (non-target pro screening) "neznámých" látek v rostlinách / mikroorganismech; identifikace látek využívajících techniku vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie
- Aromatické látky: kombinace instrumentální a senzorické analýzy; hodnocení založené na kombinaci analýzy pomocí plynové chromatrografie a olfaktometrické detekce
Naše pracoviště úzce spolupracuje v oblasti QA / QC s referenčními laboratořemi EU (EURL) sítě, účastní se mezilaboratorních studiích, a participuje i na přípravě referenčních materiálů.
"Metrologická a zkušební laboratoř" Ústavu analýzy potravin a výživy je akreditována podle mezinárodní normy ISO / IEC 17025: 2005 Českým institutem pro akreditaci, pro externí kontrolu kvality, laboratoř se pravidelně účastní zkoušení způsobilosti (FAPAS, EU PT, IRMM, IAEA, etc.).
[iduzel] => 15126 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15124] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 15124 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Nemáte přístup k obsahu stránky.
Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).
[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 15106 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )DATA
stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Ústav analýzy potravin a výživy nabízí zájemcům o studium následující studijní programy:
Bakalářské studium
nové studijní programy (od akademického roku 2023/2024):
Chemie a technologie potravin - 3 specializace:
Analýza potravin a přírodních produktů
dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):
Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Chemie a analýza potravin a výživa
Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Forenzní analýza
Magisterské studium
studijní programy:
Chemie a analýza potravin a přírodních produktů
Doktorské studium
nový studijní program (od akademického roku 2020/2021):
dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):
[submenuno] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/studium' [newurl_iduzel] => 15269 [newurl_path] => 8548/15102/15103/15106/15269 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 15269 [platne_od] => 23.02.2024 07:37:00 [zmeneno_cas] => 23.02.2024 07:37:27.689678 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Martina Vlčková [canonical_url] => [idvazba] => 18620 [cms_time] => 1714046923 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [15456] => stdClass Object ( [nazev] => Chemie a analýza potravin a výživa [seo_title] => Bakalářské studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Termíny SZZ
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => stdClass Object ( [37634] => stdClass Object ( [nazev] => Bakalářské práce [seo_title] => Bakalářské práce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [obsah] =>Aktuálně řešené bakalářské práce
Seznam obhájených bakalářských prací
Postup při vypracování a odevzdání, generování obálky a šablony bakalářské práce naleznete zde.
[iduzel] => 37634 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/studium/bakalarske-studium/37634 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/bakalarske-studium/37634 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [64486] => stdClass Object ( [nazev] => Bakalářské studium [barva_pozadi] => bila [text] =>Bakalářské práce
- bakalářské práce se odevzdávají na sekretariátu ústavu (B175)
- počet výtisků BP: jeden výtisk (brožovaná či pevná vazba dle uvážení studenta), který zůstává po SZZ na Ústavu
- zápočet za BP zapisuje do SISu tajemník ústavu po odevzdání práce do SISu a souhlasu vedoucího práce
Termíny odevzdání BP
pro I. termín SZZ: nejpozději 7. června 2024
pro II. termín SZZ: nejpozději 9. července 2024
Státní závěrečné zkoušky
- na I. termín SZZ se studenti přihlašují v SISu, na II. termín SZZ se studenti nepřihlašují
- Výstupní list se odevzdává v co nejkratší době po státních závěrečných zkouškách na děkanátu fakulty
Termíny SZZ
I. termín SZZ: 25. a 26. 6. 2024
II. termín SZZ: 26. 8. - 6. 9. 2024 - bude upřesněno
[iduzel] => 64486 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infotext [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [37630] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Předměty bakalářského studia [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Předměty bakalářského studia vyučované na Ústavu analýzy potravin a výživy
1. ročník
Letní semestr
- B323003 Senzorická analýza - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- B323005 Potravinářské zbožíznalství - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
2. ročník
Zimní semestr
- B323004 Úvod do potravinářské legislativy - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
Letní semestr
- B323001 Chemie potravin - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
3. ročník
Zimní semestr
- B323002 Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- B323006 Statistické zpracování dat - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- B323010 Analýza potravin a přírodních produktů - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- B323011 Výživa a výživová politika - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
Letní semestr
- B323007 Zdravotní nezávadnost potravin - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- B323008 Analýza potravin v kontrolní praxi - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- B323009 Laboratoř analýzy potravin v kontrolní praxi - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
Chemický slovník (aplikace pro Android)
[poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 24987 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [15457] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Magisterské studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Magisterské studium
Charakteristika oboru a profil absolventa
Studijní plány
Předměty magisterského studia vyučované na ústavu
1. ročník
- Dietologie
- Fyziologie a pathofyziologie lidské výživy
- Chemická bezpečnost potravin
- Chemometrie
- Jakost v laboratorní a kontrolní praxi
- Management jakosti v produkci potravin
- Nutraceutika a funkční potraviny
- Reakční mechanismy v chemii potravin
- Speciální analýza potravin prof. Poustka, prof. Koplík
- Technologie přípravy stravy
- Strategie průkazu falšování potravin a doplňků stravy
- Laboratoř chemické bezpečnosti potravin
- Laboratoř kontroly potravinářských surovin a výrobků
- Laboratoř reakčních mechanismů v chemii potravin
- Laboratoř technologie přípravy stravy
- Odborný projekt oboru analýza potravin
- Odborná praxe
2. ročník
- Chemie potravinových surovin a výrobků
- Interpretace chromatografických a spektrometrických dat
- Izolační a separační metody
- Prvková analýza biologických materiálů
- Toxikologie potravin
- Laboratoř oboru kvalita a bezpečnost potravin
- Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin
Diplomová práce
Pokyny pro vypracování diplomové práce
Aktuálně řešené diplomové práce (2016/2017)
Přehled obhájených diplomových prací na ústavu od roku 2007/2008
[poduzel] => stdClass Object ( [37727] => stdClass Object ( [nazev] => Diplomové práce [seo_title] => Diplomové práce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Aktuálně řešené diplomové práce
Seznam obhájených diplomových prací
Postup při vypracování a odevzdání, generování obálky a šablony bakalářské práce naleznete zde.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 37727 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/magisterske-studium/37727 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [64492] => stdClass Object ( [nazev] => Magisterské studium [barva_pozadi] => bila [text] =>Diplomové práce
- diplomové práce se odevzdávají na sekretariátu ústavu (B175)
- počet výtisků DP: dva výtisky (brožovaná či pevná vazba dle uvážení studenta), jeden výtisk DP dostává student po SZZ zpět
- zápočet za DP zapisuje do SISu tajemník ústavu po odevzdání práce do SISu a souhlasu vedoucího práce
Termíny odevzdání DP
- nejpozději 13. května 2024
Státní závěrečné zkoušky
- na SZZ se studenti nepřihlašují, harmonogram SZZ zveřejňuje ústav před konáním SZZ
- Výstupní list se odevzdává v co nejkratší době po státních závěrečných zkouškách na děkanátu fakulty
Termín SZZ
4. a 5. 6. 2024
[iduzel] => 64492 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infotext [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [37726] => stdClass Object ( [nazev] => Předměty magisterského studia [seo_title] => Předměty magisterského studia [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Předměty magisterského studia vyučované na Ústavu analýzy potravin a výživy
1. ročník
Zimní semestr
- M323001 Chemická bezpečnost potravin - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323004 Reakční mechanismy v chemii potravin - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323006 Chemometrie - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323007 Technologie přípravy stravy - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323010 Izolační a separační metody - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323011 Laboratorní projekt I - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323015 Speciální analýza potravin - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
Letní semestr
- M323002 Dietologie - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323003 Laboratoř chemické bezpečnosti potravin - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323005 Laboratoř reakčních mechanismů v chemii potravin - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323013 Jakost v laboratorní a výrobní praxi - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323016 Analýza biologicky aktivních látek - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323019 Laboratoř kontroly potravinářských surovin a výrobků - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323020 Strategie průkazu falšování potravin a doplňků stravy - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M352001 Odborná praxe - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
2. ročník
Zimní semestr
- M323008 Fyziologie a pathofyziologie lidské výživy - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323009 Toxikologie potravin - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323012 Laboratorní projekt II - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323014 Nutraceutika a funkční potraviny - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323017 Interpretace chromatografických a hmotnostně-spektrometrických dat - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323018 Chemie potravinových surovin a výrobků - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
- M323021 Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin - více informací o předmětu naleznete v Studijním Informačním Systému a aplikaci EMIL
Okruhy pro Státní závěrečnou zkoušku z programu N307 - Chemie a analýza potravin a přírodních produktů
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 37726 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/magisterske-studium/37726 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [37722] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 37722 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/studium/magisterske-studium/37722 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/magisterske-studium/37722 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [23422] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 23422 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [21208] => stdClass Object ( [nazev] => Magisterské studium [seo_title] => Magisterské studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [obsah] => [iduzel] => 21208 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/studium/magisterske-studium/uchazec [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/magisterske-studium/uchazec [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 15457 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/studium/magisterske-studium [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/magisterske-studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [15764] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Doktorské studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Doktorské studium
Doktorské studium na FPBT
Dizertační práce aktuálně řešené na Ústavu
Dizertační práce obhájené na Ústavu od roku 1993
[poduzel] => stdClass Object ( [38696] => stdClass Object ( [nazev] => Dizertační práce [seo_title] => Dizertační práce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Dizertační práce aktuálně řešené na Ústavu
Dizertační práce obhájené na Ústavu od roku 1993
Formát dizertační práce přizpůsobte jednotným technickým pokynům doporučených Centrem informačních služeb VŠCHT Praha.
[iduzel] => 38696 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/studium/doktorske-studium/38696 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/doktorske-studium/dizertacni-prace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [64528] => stdClass Object ( [nazev] => Doktorandské studium [barva_pozadi] => bila [text] =>Doktorské studium - nová doktorská témata na Ústavu analýzy potravin a výživy pro rok 2024/25
- deadline podání přihlášek do doktorského studia je 15. dubna 2024
- webové stránky pro zájemce o studium
- webové stránky pro studenty DSP
Informace FPBT k doktorskému studiu zde
Rámcové podmínky studia v doktorských studijních programech na FPBT zde
Obecné pokyny pro zpracování dizertačních prací zde
[iduzel] => 64528 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infotext [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [21209] => stdClass Object ( [nazev] => Doktorské studium [seo_title] => Doktorské studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [obsah] => [iduzel] => 21209 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/studium/doktorske-studium/uchazec [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/doktorske-studium/uchazec [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [38693] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 38693 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/studium/doktorske-studium/38693 [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [25187] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Témata disertačních prací [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 25187 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/studium/doktorske-studium/temata-disertacnich-praci [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/doktorske-studium/temata-disertacnich-praci [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 15764 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/studium/doktorske-studium [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/doktorske-studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [73488] => stdClass Object ( [nazev] => Úspěchy našich studentů na studentských konferencích [seo_title] => Studentské konference [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Úspěchy našich studentů na studentských konferencích
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => stdClass Object ( [73501] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 73501 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [73510] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Další konference [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Studentská odborná konference v Brně CHEMIE JE ŽIVOT
2023
Sekce doktorských studentů
Čestné uznání za příspěvek s vysokým aplikačním dopadem v oblasti bezpečnosti potravin (Sledování reziduí fosetylu a kyseliny fosforité v lyofilizovaném ovoci) získala Eva Ludvíčková.
Čestné uznání za vynikající prezentaci svého příspěvku Characterization of the Stability of Edible Plant Oils Using Infrared Spectrometry a aktivní přístup k diskuzi u ostatních příspěvků získala Chi Mai Nguyenová.
2020
Sekce doktorských studentů - Sekce organické, environmentální chemie a biochemie
Čestné uznání - Klára Navrátilová s příspěvkem Olive Oil Authenticity: Detection of Soft-Deodorized Oils in Extra Virgin Olive Oils Using Metabolomic Approach za významný přínos k vědecké úrovni celé konference
Cena studentů - Leoš Uttl za příspěvek Can high-resolution mass spectrometry (HRMS) –based metabolomics be used for a varietal classification of wines?
Scientific conference of Ph.D. students (Slovenská zemědělská univerzita v Nitře)
2022
Adam Behner – vítěz sekce Plant Production and Technology, Quality and Safety of Raw Materials and Foodstuffs of Plant Origin (část 1)
Nela Průšová - vítězka sekce Plant Production and Technology, Quality and Safety of Raw Materials and Foodstuffs of Plant Origin (část 2)
Cena Karla Štulíka
2021
Anna Loučková – 2. místo v sekci analytické chemie (Charakterizace biologicky aktivních látek v řepíku lékařském)
Úspěchy našich studentů na studentských konferencích
[iduzel] => 73502 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infotext [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [18561] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Studentská vědecká konference [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Studentská vědecká konference (SVK) se v roce 2023 na Ústavu analýzy potravin a výživy konala ve čtyřech přednáškových sekcích (Chemie a analýza potravin 1 – 4) za účasti 31 studentů. Studenti magisterských oborů Chemie a analýza potravin a přírodních produktů a Forenzní analýza a bakalářského oboru Chemie a analýza potravin a výživa prezentovali výsledky své odborné činnosti formou krátkých přednášek. Výsledky letošní SVK najdete zde. Děkujeme všem sponzorům za podporu našich studentů.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 18561 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/studentske-konference/svk [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73495] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => SVK v Bratislavě [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Studentská konference "Chémia a technológie pre život" (Slovenská technická univerzita v Bratislave)
sekce Analytická chémia potravín a analytov ovplyvňujúcich ľudské zdravie
2. místo: Kateřina Sonntag
sekce Biochémia, mikrobiológia a potraviny
2. místo: Lucie Stará
sekce Potravinárska a kozmetická chémia a technológia
2. místo: Monika Pšenáková
sekce Biochémia, výživové a mikrobiologické aspekty v potravinárstve
1. místo: Monika Pšenáková
3. místo: Martina Štěpánová
sekce Technológie ochrany životného prostredia a enviromentalistika
1. místo: Anna Gurovičová
sekce Analytická chémia v analýze potravin
4. místo: Natália RItomská
sekce Analytické metódy v medicíně a kozmetike
5. místo: Michaela Zelená
sekce Potraviny - chémia, technológia a hodnotenie rizika
1.místo: Tereza Vedrová
4. místo: Magdaléna Juziková
sekce Separačné metódy
1. místo: Adéla Sedláčková
2. místo: Matěj Malý
5. místo: Tereza Šoutová
sekce Analytická chémia
4. místo: Matěj Malý
5. místo: Martina Hakenová
sekce Potravinárska a kozmetická chémia a technológia
2. místo: Kristína Spustová
sekce Technológie ochrany životného prostredia
1. místo:
sekce Výživové hodnoty potravín a hodnotenie rizika
1. místo: Petra Pavelková
2. místo: Denisa Turnerová
4. místo: Michaela Dvořáková
Cena Potravinářské komory – Studenti pro kvalitu potravin
Rok 2023 – školní kolo
1. místo: Bc. Monika Pšenáková (Ópiové alkaloidy vo výrobkoch na báze semien maku siateho (Papaver somniferum))
3. místo: Bc. Eliška Havlanová (Chemická bezpečnost chilli koření)
Rok 2022 – školní kolo
1. místo: Magdaléna Juziková
3. místo: Bc. Petr Hrubý
Rok 2021 – školní kolo
3.místo: Bc. Alice Hořeňovská (Využití metabolomiky pro autentikaci kávy: arabica vs robusta)
Odborná praxe
Studenti 1. ročníku magisterského studijního programu jsou povinni absolvovat odbornou praxi v souladu se Směrnicí č. A/S/961/8/2021 Organizace povinného předmětu Odborná praxe v magisterském studiu.
Odborná praxe zahrnuje celkem čtyři týdny:
a) individuální odborná praxe (3 týdny) - probíhá mimo pracoviště VŠCHT Praha ve výrobní nebo obchodní společnosti, výzkumné, zdravotnické nebo zkušební instituci popř. v orgánu státní správy na odborné pozici, která odpovídá studijnímu zaměření studenta. Místo výkonu odborné praxe si dojednává student.
b) exkurze (1 týden) - zajišťuje Ústav analýzy potravin a výživy
Zajištění praxe
- Studenti by si měli nalézt místo praxe dle svého zaměření sami a nejpozději do konce dubna nahlásit místo výkonu praxe včetně stručného popisu domluvené náplně práce e-mailem ústavnímu koordinátorovi - Ing. Kamila Stehnová, Ph.D. pomocí formuláře Souhlas s realizací odborné praxe. Odsouhlasenou firmu zapíše student do SISu - Grupíku (název a IČ firmy), ústavní koordinátor potvrdí v SISu - Grupíku Souhlas s realizací odborné praxe.
- Před zahájením samotné praxe je třeba uzavřít Smlouvu o zajištění odborné praxe. Tato smlouva musí být podepsaná všemi třemi zúčastněnými stranami (jako první podepisuje smlouvu firma/instituce, následně student a jako poslední VŠCHT Praha zastoupená děkanem FPBT). Smlouvu podepsanou firmou/institucí a studentem předá student Ing. Martině Vlčkové. Bez uzavřené smlouvy nelze na praxi nastoupit! Uzavření smlouvy potvrdí v SISu - Grupíku Ing. Martina Vlčková.
- Pokud firma/instituce vyžaduje vlastní smlouvu, je nutné nechat tuto smlouvu před uzavřením zkontrolovat školním právníkem - nutné vždy dopředu komunikovat s Ing. Martinou Vlčkovou.
- Odborné praxe vykonávané v zahraničí je třeba řešit individuálně s proděkanem pro pedagogiku.
Podmínky zápočtu
- Po ukončení praxe je nutné sepsat krátkou zprávu o jejím průběhu. Tato musí obsahovat následující body:
a) charakterizace úkolů řešených v rámci praxe, vymezení cílů;
b) popis experimentů;
c) závěry – shrnutí, zhodnocení přínosů a naplnění cílů praxe.
Očekávaný rozsah je cca 5 stran. Zpráva se odevzdává v elektronické podobě do SISu - Grupíku.
- Spolu se zprávou je nutné do SISu - Grupíku nahrát Potvrzení o absolvování odborné praxe, ve kterém bude uveden název firmy, jméno studenta, termín praxe a potvrzení, že student praxi absolvoval. Dokument bude opatřen razítkem zaměstnavatele a podpisem odpovědné osoby.
Finální hodnocení odborné praxe a udělení zápočtů proběhne na schůzce na začátku září, termín schůzky bude včas upřesněn e-mailem.
Úhrada nákladů spojených s vykonáváním praxe
Úhrada jízdného se proplácí pro přepravu veřejnou dopravou (autobus, vlak) v rozsahu na místo výkonu praxe (začátek praxe) a zpět (po ukončení praxe); v průběhu praxe je obvykle možná pouze alikvotní úhrada jízdného městskou hromadnou dopravou. Případnou úhradu ubytování v průběhu praxe je nutné předem projednat s příslušným ústavem (Ing. Martina Vlčková) - bez předchozí domluvy nelze úhradu nákladů na ubytování proplatit!
Pro vyúčtování nakladů spojených s vykonáváním praxe se použije formulář "Mimořádné stipendium - cestovní výlohy studenta magisterského, bakalářského nebo doktorského studijního programu”. K vyúčtování je třeba připojit příslušné doklady (jízdenky, časový kupon hromadné dopravy, daňový doklad za ubytování).