Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Vomáčková
iduzel: 23789
idvazba: 29918
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 11:01:32
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 23789
idvazba: 29918
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/23768/23789'
iduzel: 23789
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23764/23765/23768/23789
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení selenu a jeho sloučenin v biomase mikroskopických řas

Autor: Bc. Marie Vomáčková
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Diomid Revenco

Selen je důležitý esenciální stopový prvek, jehož dietární dávky jsou v populaci ČR zpravidla nedostatečné. Proto se přistupuje v některých případech k suplementaci. Mikroskopické řasy mohou být vhodným nosičem selenu vzhledem ke schopnosti akumulovat selen z růstového média a transformovat anorganické sloučeniny selenu na organické sloučeniny - obvykle seleno-aminokyseliny a z nich složené peptidy a bílkoviny. Stanovení jednotlivých sloučenin selenu umožňuje přesnější odhad množství bio-dostupného selenu než stanovení celkového selenu. Předmětem práce byla analýza selenem obohacené řasy Chlorella, získané z MBÚ AVČR. Celkový obsah selenu (658 ± 29 μg/g) byl stanoven po mikrovlnném tlakovém rozkladu kyselinou dusičnou metodou ICP-MS. Enzymovou hydrolýzou desintegrovaných buněk použitím proteázy ze Streptomyces griseus bylo převedeno do roztoku 81 ± 3 % celkového selenu. V získaném hydrolyzátu byly stanoveny sloučeniny selenu iontově-párovou kapalinovou chromatografií s prvkově specifickou detekcí selenu technikou ICP-MS. Metoda umožňuje separaci a kvantifikaci selenanu, selenocystinu, Se-methyl-selenocysteinu a selenomethioninu. Hlavní sloučeninou selenu v biomase je selenomethionin, jehož obsah 940 ± 28 μg/g odpovídá asi 71 % celkového rozpustného selenu.

Aktualizováno: 16.11.2015 17:10, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi