Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011
iduzel: 21246
idvazba: 26348
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 21:19:19
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21246
idvazba: 26348
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/21243/21246'
iduzel: 21246
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/21225/21227/21243/21246
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Využití techniky GC-MS pro stanovení perfluroalkylovaných látek v kontaktních materiálech potravin

Autor: Bc. Michala Kočkovská
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D., Ing. Darina Lanková

Fluorotelomerní alkoholy (FTOH) představují zástupce perfluorovaných sloučenin (PFAS), které se řadí mezi tzv. „emerging“ kontaminanty, jejichž výskyt doporučuje sledovat Evropský úřad pro potraviny (EFSA). FTOH se používají jako výchozí látky pro syntézu polyfluorovaných surfaktantů (PFS), kterými se ošetřují nejrůznější typy kontaktních potravinových materiálů za účelem zvýšení jejich oleo a hydrofobicity. Tato studie se zabývá optimalizací analytické koncovky pro stanovení vybraných FTOH. Separace a identifikace látek byla realizována plynovou chromatografií ve spojení s hmotnostně spektrometrickou detekcí v módu pozitivní chemické ionizace (GC–MS–PCI). Byly porovnány různé nástřikové techniky: teplotně programovatelný nástřik PTV (“Programmed Temperature Vaporization“) a pulzní splitless a také byla testována technika mikroextrakce na tuhou fázi (SPME). Vyvinutou metodou byly následně vyšetřeny komerčně dostupné fluorosurfaktanty a obalové materiály (pečící papír, fasf food obaly, muffinové košíčky apod.), ve kterých byla přítomnost FTOH potvrzena.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:37, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi