Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2006
iduzel: 21152
idvazba: 26182
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 11:08:38
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21152
idvazba: 26182
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/21143/21152'
iduzel: 21152
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20934/21142/21143/21152
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Příprava interního referenčního materiálu pro stanovení fusariových mykotoxinů: pilotní studie

Autor: Lenka Štočková
Ročník: 4.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Milena Zachariášová

Mykotoxiny jsou sekundární metabolity mnoha druhů mikroskopických vláknitých hub, které se dostávají do potravního řetězce a mohou způsobovat řadu zdravotních problémů lidí a zvířat. Jednu z nejsledovanějších skupin mykotoxinů reprezentuje skupina trichothecenů, produkovaná vláknitými houbami rodu Fusarium. Pro efektivní monitoring výskytu mykotoxinů je důležitý neustálý rozvoj analytického procesu a vývoj nových analytických metod. Pro ověření správnosti analytických metod se využívá referenčních materiálů, jejichž vývojem se mimo jiné zabývá projekt BioCop – „New technologies to screen multiple chemical contaminants in foods“, v rámci něhož je uskutečňována i předkládaná práce. Cílem této práce bylo ověření homogenity materiálů (extrudovaných výrobků „baby food“ a „breakfast cereals“), které by později měly sloužit jako referenční. Reprezentativní vzorky byly analyzovány metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí (HPLC/MS-MS) a k ověření homogenity bylo použito statistických testů analýzy rozptylu (ANOVA).

Aktualizováno: 26.8.2015 13:12, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi