Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2007
iduzel: 21118
idvazba: 26143
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 12:38:08
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21118
idvazba: 26143
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/21114/21118'
iduzel: 21118
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20933/21104/21114/21118
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Sledování kvality ekologicky a konvenčně pěstovaných brambor

Autor: Petra Krejčová
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Věra Schulzová

V současnosti stále vzrůstá poptávka po produktech ekologického zemědělství. Vzhledem k tomu, že se konvenční zemědělství v dnešní době potýká s řadou problémů, přistupuje k ekologickému pěstování i stále více zemědělských organizací. Ekologický způsob hospodaření přispívá k ochraně důležitých složek životního prostředí a přispívá k rozvoji a údržbě krajiny.
Cílem předkládané práce je srovnání obsahu významných a zdraví prospěšných látek stejně jako sloučenin představujících hygienicko-toxikologické riziko v hlízách brambor pěstovaných ekologickým a konvenčním způsobem. Pozornost byla zaměřena především na sledování obsahu volných aminokyselin, vitamínu C, kyseliny chlorogenové jako zástupce fenolických látek a jednotlivých cukrů. Pro stanovení uvedených látek byla použita metoda HPLC s využitím různých způsobů detekce (UV, FLD, RID, CAD). Byla porovnávána citlivost detekce s použitím konvenčních HPLC detektorů a detektoru Corona CAD (charged aerosol detection). Analyzováno bylo 5 odrůd brambor pěstovaných ekologickým i konvenčním způsobem ve dvou lokalitách.

Aktualizováno: 25.8.2015 21:16, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi