Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008
iduzel: 21091
idvazba: 26106
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 09:47:46
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21091
idvazba: 26106
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/21085/21091'
iduzel: 21091
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20932/21072/21085/21091
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vliv technologického zpracování na obsah patulinu a residuí pesticidů v jablkách

Autor: Adéla Marešová
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Jana Urbanová

Kojenci a malé děti jsou vzhledem k podstatně vyššímu příjmu potravy na jednotku tělesné hmotnosti a nekompletně vyvinutým detoxikačním mechanismům nejcitlivější skupinou populace pokud jde o dietární expozici kontaminantům v potravinách. Z toho důvodu byly ve výrobcích určených pro jejich výživu stanoveny nízké maximální limity residuí pesticidů (Commission Regulation Directive 2003/13/EC) i některých mykotoxinů (Commission Regulation Directive 1881/2006/EC). Pro většinu pesticidů existuje jednotný limit 0,010 mg/kg. Obdobný limit, 0,010 mg/kg, platí i pro patulin, který je nejčastěji se vyskytujícím mykotoxinem v jablkách.
Předkládaná práce se zabývá sledováním změn v obsahu patulinu a residuí pesticidů v jablkách za vybraných podmínek simulujících výrobu dětské výživy. Jablka byla podrobena tepelným úpravám: (i) rozvaření při teplotě 90°C po dobu 10 minut a (ii) vaření při teplotě 90°C s přídavkem kyseliny askorbové a kyseliny citronové po dobu 40 minut. Pro stanovení residuí pesticidů i patulinu byla použita technika kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí. Pokles reziduí během tepelné úpravy byl zaznamenán pro řadu sledovanýchškodlivin.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:54, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi