Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008
iduzel: 21086
idvazba: 26101
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 07:34:28
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21086
idvazba: 26101
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/21085/21086'
iduzel: 21086
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20932/21072/21085/21086
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Srovnání kontaminace produktů konvenčního a organického zemědělství mykotoxiny

Autor: Zbyněk Džuman
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Alexandra Malachová

Ekologické zemědělství se v současné době těší značnému rozmachu nejen z důvodu menší zátěže životního prostředí, ale, a to především, ekologicky pěstované produkty jsou veřejností vnímány jako zcela zdravotně nezávadné – „prosté“ cizorodých chemických látek. Na straně druhé je nutné zdůraznit, že „chemicky neošetřené“ plodiny mohou být méně odolné vůči napadení mikroskopickými vláknitými houbami a následně kontaminovány sekundárními metabolity mikromycet rodu Fusarium - mykotoxiny. V předkládané studii byla sledována kontaminace fusariovými mykotoxiny u vybraných odrůd „pekařských“ pšenic z různých jakostních tříd pěstovaných konvenčním i ekologickým přístupem. Dále byl sledován vliv fungicidních přípravků Prosaro a Fandango na mykotoxinovou kontaminaci. Vzorky pšenic byly analyzovány metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-MS/MS).

Aktualizováno: 25.8.2015 12:52, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi