Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008
iduzel: 21082
idvazba: 26097
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 16:51:27
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21082
idvazba: 26097
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/21073/21082'
iduzel: 21082
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20932/21072/21073/21082
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení fungicidu captanu a jeho degradačního produktu cis-1,2,3,6-tetrahydroftalimidu technikou PTV-GC/PCI-MS v jablkách

Autor: Šárka Přinosilová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Markéta Hakenová

Fungicid captan (N- [(trichlormethyl) sulfanyl]- 1,2,3,6- tetrahydroftalimid) je hojně používán k ošetření jabloní a dalších druhů ovocných stromů. Stejně jako u jiných pesticidních látek je nutné ve sklizených plodech kontrolovat rezidua captanu. Protože běžně používanou metodou kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostně-spektometrickou detekcí (LCMS) nelze tuto látku stanovit, zůstává plynová chromatografie ve spojení s hmotnostněspektometrickou detekcí (GC-MS) jedinou alternativou. Limitujícím faktorem při tomto typu vyšetření je poměrně výrazná termolabilita captanu, která může vést během horkého splitless nástřiku k jeho degradaci za vzniku cis-1,2,3,6-tetrahydroftalimidu (THPI). Pro omezení rozsahu degradace tohoto pesticidu bylo testováno využití teplotně programovatelného nástřiku PTV, které umožňuje omezit nebo zcela eliminovat degradaci tepelně labilních látek. Hmotnostně spektrometrická detekce (MS) byla realizována v modu pozitivní chemické ionizace (PCI), která umožňuje selektivnější detekci, neboť nevede k fragmentaci na nespecifické ionty. V práci budou prezentovány výsledky optimalizace základních parametrů PTV nástřiku a shrnuty nálezy captanu.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:49, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi