Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009
iduzel: 21060
idvazba: 26075
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 02:13:23
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21060
idvazba: 26075
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/21054/21060'
iduzel: 21060
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20931/21045/21054/21060
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vývoj a validace HPLC-MS/MS metody pro stanovení kyanogenních glykosidů v semeni lnu

Autor: Hana Novotná
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Věra Schulzová
Konzultant: Ing. Anna Krajčová

Kyanogenní glykosidy jsou antinutriční složkou některých potravin, samy o sobě však toxické nejsou. Toxický je volný kyanovodík, který se uvolňuje z kyanogenních glykosidů enzymatickou hydrolýzou. Semena lnu obsahují především linustatin a neolinustatin, v menším množství také linamarin.
Cílem předkládané práce bylo vyvinout a validovat metodu pro stanovení kyanogenních glykosidů. Analýza byla provedena pomocí vysoceúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (HPLC-MS/MS). Analyzovány byly vzorky ze sklizně z roku 2007 a 2008. Na základě těchto analýz byl pak zkoumán vliv klimatických podmínek, odrůdy a způsobu pěstování na obsah kyanogenních glykosidů. Jejich celkový obsah se ve vzorcích semene lnu pohyboval v rozmezí 1 – 5 g/kg.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:34, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi