Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010
iduzel: 20978
idvazba: 25988
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 14:54:43
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 20978
idvazba: 25988
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/20966/20978'
iduzel: 20978
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20930/20965/20966/20978
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení herbicidů s karboxylovou funkční skupinou technikou LC-MS/MS

Autor: Bc. Radka Křížová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová CSc.
Konzultant: Ing. Jana Urbanová

Skupina herbicidů s karboxylovou funkční skupinou („kyselé herbicidy“) tvoří skupinu analytů se specifickými fyzikálně-chemickými vlastnostmi. Analýzu v rámci multireziduálních metod komplikuje skutečnost, že velká část těchto kyselin tvoří pevné vazby na složky matrice, přičemž i tyto vázané formy mohou být zahrnuty do definice rezidua.
Tato práce se zabývá dvěma úkoly: (i) optimalizace stanovení analytů pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovým hmotnostním spektrometrem (LC-MS/MS) a (ii) modifikace extrakční metody QuEChERS tak, aby poskytla spolehlivou kontrolu legislativních limitů. Vzhledem k tomu, že analyty ionizují v pozitivním i negativním módu elektrospreje, byla LC-MS/MS analýza rozdělena na dvě samostatná měření, čímž bylo dosaženo lepší citlivosti, zejména díky odlišným mobilním fázím. Pro extrakci byly zkoušeny čtyři varianty QuEChERS metody: originální, originální po snížení pH vzorku, s octanovým a citrátovým pufrem. Výtěžnosti u originální metody bez úpravy pH byly nízké (<60 %), zatímco při pufrovaných variantách se výrazně zvýšily, nejlepších výsledků ale bylo dosaženo po okyselení vzorku a následné extrakci originální variantou QuEChERS Před extrakci byla následně zavedena alkalická hydrolýza k uvolnění vázaných forem kyselin z vazeb s matricí.

Aktualizováno: 23.8.2015 15:50, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi