Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010
iduzel: 20976
idvazba: 25986
šablona: stranka
čas: 16.4.2024 07:33:43
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 20976
idvazba: 25986
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/20966/20976'
iduzel: 20976
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20930/20965/20966/20976
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Metabolomické profilování plodů jádrovin pomocí hmotnostní spektrometrie v otevřené atmosféře

Autor: Bc. Ondřej Grulich
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová CSc.
Konzultant: Ing. Lukáš Václavík, Ing. Jana Zikmundová

Biopotravinám, tj. potravinám vyprodukovaných bez použití průmyslových hnojiv, pesticidů za legislativou definovaných podmínek, je v poslední době věnována zvýšená pozornost. Vedle chemické a mikrobiologické bezpečnosti je významným kvalitativním parametrem také jejich autenticita. V rámci této práce byly provedeny metabolomické analýzy vzorků jablek reprezentující několik odrůd (Melrose, Topaz a Rubinola) pěstovaných v režimu integrovaného a ekologického zemědělství. Extrakty získané pouhým opláchnutím povrchu plodů rozpouštědlem byly dále analyzovány pomocí hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru, s použitím ionizační techniky DART (direct analysis in real time) a vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie. Takto získané metabolomické profily v podobě charakteristických hmotnostních spekter byly zpracovány s použitím metod multivariační statistické analýzy s cílem najít rozdíly mezi (i) vzorky pěstovanými v různých režimech zemědělství a (ii) jednotlivými odrůdami. Informace o přesné hmotě sledovaných signálů byla použita pro odhad pravděpodobných elementárních složení a jejich předběžnou identifikaci. Tato práce je součástí projektu NAZV 92179.

Aktualizováno: 23.8.2015 15:47, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi