Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013
iduzel: 20870
idvazba: 25877
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 16:52:47
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 20870
idvazba: 25877
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/20867/20870'
iduzel: 20870
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20886/18614/20867/20870
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Hodnocení výskytu organických kontaminantů v lidské tukové tkáni v České republice

Autor: Tomáš Gramblička
Ročník: B3
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Jana Pulkrabová, PhD.; Ing. Michal Stupák

Ačkoli použití vybraných organohalogenovaných sloučenin, např. polychlorovaných bifenylů (PCB), organochlorových pesticidů (OCP) a některých zástupců polybromovaných difenyl etherů (PBDE), je zakázáno již několik desítek let, stále jsou tyto látky vzhledem ke své vysoké perzistenci detekovány v životním prostředí. Člověk je exponován PCB, OCP a PBDE převážně z potravin a díky svým lipofilním vlastnostem se kumulují v tukové tkáni a negativně ovlivňují lidské zdraví.
Cílem této práce bylo analyzovat 43 vzorků lidské tukové tkáně na přítomnost PCB, OCP a PBDE. Výsledné hodnoty byly vyhodnocovány na základě biometrických údajů jednotlivých pacientů (váha, věk, BMI, pohlaví atd.) Vzorky lidského tuku byly extrahovány Soxhletovou metodou, přečišťovány pomocí gelové permeační chromatografie a jako analytická koncovka byla použita technika plynové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií typu trojitý kvadrupól. Ze skupiny polychlorovaných bifenylů se v lidském tuku vyskytují nejvíce kongenery CB 153 a CB 180 o koncentraci přibližně 250 ng/g tuku, ze třídy OCP se jedná o DDT a jeho metabolity, konkrétně p,p‘-DDE o koncentraci 240 ng/g a ze skupiny PBDE jsou nejvyšší nálezy u kongenerů BDE 47 a BDE 153 o koncentraci 1,1 ng/g.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:39, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi