Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012
iduzel: 20899
idvazba: 25908
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 15:21:32
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20899
idvazba: 25908
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/20865/20899'
iduzel: 20899
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20866/20900/20865/20899
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Charakterizace česneku na základě metabolomického přístupu

Autor: Bc. Petr Vodrážka
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; Ing. Vojtěch Hrbek

Tato studie je prováděna v rámci projektu, který se zabývá charakterizací odrůd česneku, zvýšením jeho kvality a nalezením vhodné české odrůdy, která by měla co nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek, a zároveň byla rezistentní vůči nepříznivým podmínkám při jeho pěstování. Nejvýznamnějšími zdraví prospěšnými látkami česneku jsou sirné aminokyseliny S-alk(en)yl-L-cysteinsulfoxidy (ASCO). Česnek obsahuje i řadu dalších biologicky aktivních látek, např. vitamíny, steroidní glykosidy, prostaglandiny a látky s antivirotickými účinky. Množství těchto látek závisí na druhu česneku a na pěstebních podmínkách. Pro odlišení česneků různého druhu a původu je nezbytná komplexní analýza česneku. Za tímto účelem se využívá tzv. metabolomického přístupu, jehož cílem je globální analýza nízkomolekulárních sloučenin. V této studii bylo využito několik postupů pro charakterizaci česneku. Jednak byla využita konvenční technika kapalinové chromatografie (LC) ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu Orbitrap (HR-MS) pro stanovení ASCO. A dále byl využit nový inovativní postup s využitím iontového zdroje DART ve spojení s HR-MS typu Orbitrap a v neposlední řadě byly vzorky česneku vyšetřeny pomocí techniky LC ve spojení s HR-MS typu QTOF.

Aktualizováno: 22.8.2015 21:38, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi