Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005
iduzel: 21219
idvazba: 26315
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 07:39:13
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21219
idvazba: 26315
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/21212/21219'
iduzel: 21219
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20935/21164/21212/21219
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Využití pasivních vzorkovačů pro monitoring znečištění ovzduší organohalogenovanými kontaminanty

Autor: Michaela Nápravníková
Ročník: 4.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Jana Pulkrabová

Organohalogenované uhlovodíky, jsou nedílnou součástí životního prostředí jako důsledek antropogeních aktivit. Tyto látky jsou značně perzistentní díky své lipofilitě a relativně vysoké odolnosti vůči biodegradaci. Významnými reprezentanty těchto kontaminantů jsou polychlorované bifenyly (PCB), organochlorové pesticidy (OCP) či v posledních letech intenzivně sledované bromované retardátory hoření (BFR). Zatímco v případě PCB a OCP je pro člověka nejvýznamnějším zdrojem expozice dieta, v případě BFR je to navíc i inhalace kontaminovaných prachových částic.
Hlavním cílem této studie bylo zjistit stupeň kontaminace ovzduší v různých lokalitách ČR a otestovat možnosti analýzy vzorků z pasivních vzorkovačů (PUF-polyuretanové filtry), které byly pro tento účel použity. V rámci validace metody byla testována různá délka extrakce ve vztahu k výtěžnosti analytů a posuzována opakovatelnost použitého postupu.
Pro izolaci analytů byla použita extrakce dle Soxhleta. Získaný extrakt byl přečištěn pomocí gelové permeační chromatografie (GPC). Identifikace a kvantifikace PCB a OCP byla provedena vysokorozlišovací plynovou chromatografií se dvěma paralelními detektory elektronového záchytu (HRGC/2ECD). Pro BFR byla použita technika plynové chromatografie s hmotnostně selektivním detektorem využívajícím negativní chemickou ionizaci (GC/MS-NCI).

Aktualizováno: 27.8.2015 12:48, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi