Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2006
iduzel: 21160
idvazba: 26192
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 14:49:57
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21160
idvazba: 26192
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/21154/21160'
iduzel: 21160
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20934/21142/21154/21160
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Bromované retardátory hoření ve vodním ekosystému ČR

Autor: Dita Svobodová
Ročník: 4.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Konzultant: Ing. Jana Pulkrabová

Jednou z nejvíce sledovaných skupin perzistentních organických polutantů (POP) v současné době jsou bromované retardátory hoření (BFR). Tyto látky se přidávají do umělých hmot, textilií, elektronických obvodů a ostatních materiálů, kde působí jako zpomalovače hoření. BFR se vyznačují značnou rezistencí vůči degradaci, vysokou lipofilitou a schopností bioakumulace v životním prostředí a v potravních řetězcích. Cílem této studie, která je součástí projektu BIOBROM, bylo vyšetřit vzorky říčních sedimentů a odpadních kalů z čistíren odpadních vod (ČOV) pro posouzení zátěže vodního ekosystému České republiky na obsah BFR. Pro komplexní zhodnocení byly provedeny rozbory na obsah polybromovaných diphenyl etherů (PBDE) a hexabromocyklododekanu (HBCD) z lokalit v Čechách a na Moravě. Pro izolaci analytů ze vzorků kalů a sedimentů byla použita Soxhletova extrakce. Získaný extrakt byl přečištěn gelovou permeační chromatografií (GPC). Identifikace a kvantifikace cílových analytů byla provedena pomocí plynové chromatografie s hmotnostně selektivní detekcí využívající negativní chemickou ionizaci (GC/MS-NCl).

Aktualizováno: 26.8.2015 13:19, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi