Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2006
iduzel: 21150
idvazba: 26176
šablona: stranka
čas: 25.4.2024 13:05:36
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21150
idvazba: 26176
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/21143/21150'
iduzel: 21150
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20934/21142/21143/21150
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vývoj a optimalizace analytické metody pro stanovení steroidních estrogenů ve vzorcích vodního ekosystému

Autor: Michaela Nápravníková
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Konzultant: Ing. Jana Pulkrabová, Ing. Kateřina Hájková

Steroidní estrogeny jsou nově sledované kontaminanty životního prostředí, zvláště pak vodního ekosystému. Většina látek řadících se do této skupiny je vylučována z organismu v nezměněné formě. Takto se dostávají do čističek odpadních vod (ČOV), kde mohou být poté detekovány. Tyto látky jsou řazeny mezi tzv. endokrinní přerušovače (z angl. „endocrine disruptor compounds“, EDC). Hlavním cílem této studie bylo vyvinout a optimalizovat analytickou metodu pro jejich stanovení v říčním sedimentu a říční vodě pomocí plynové chromatografie, ale bez předchozího derivatizačního kroku. Pro indikaci potenciální kontaminace bylo vybráno pět sloučenin ze skupiny steroidních hormonů a těmi jsou estron (E1), 17ß-estradiol (E2), ethinylestradiol (EE2), dienestrol (DIE), diethylstilbestrol (DES). Pro říční sediment byla jako izolační krok zkoumána extrakce podpořená ultrazvukem za použití vybraných směsí rozpouštědel o různé polaritě. Pro přečištění extraktu byly testovány gelová permeační chromatografie (GPC) a extrakce na tuhou fázi (SPE). Pro vzorky říční vody postačovala SPE, která je současně i předčišťovacím krokem. Identifikace a kvantifikace cílových analytů byla provedena pomocí vysokorozlišovací plynové chromatografie s hmotnostně selektivní detekcí v módu elektronové ionizace (GC/MS-EI).

Aktualizováno: 26.8.2015 13:10, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi