Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2007
iduzel: 21110
idvazba: 26135
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 11:06:23
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21110
idvazba: 26135
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/21105/21110'
iduzel: 21110
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20933/21104/21105/21110
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Validace LC-MS/MS metody pro stanovení fumonisinových mykotoxinů a její aplikace při monitoringu cereálních výrobků

Autor: Lenka Štočková
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Milena Zachariášová

Fumonisiny jsou toxické sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub produkované především druhy Fusarium moniliformis a Fusarium proliferatum. Nacházejí se zejména v kukuřici a kukuřičných produktech. Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) byly klasifikovány jako pravděpodobné lidské karcinogeny (třída 2B). V souvislosti s potřebou sledování výskytu těchto nebezpečných potravních kontaminantů byla vyvinuta vysoce citlivá LC-MS/MS metoda. Izolace analytů je zde realizována metodou QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Safe) využívající dispersní extrakce na tuhou fázi, která je dobře známá zvláště v oblasti analýzy pesticidů. Pro fumonisiny B1 a B2 vstoupily 1. října v platnost hygienické limity pro vybrané komodity (nařízení EC 1881/2006, jež doplňuje nařízení EC 466/2001). V souvislosti s tím byl realizován monitoring výskytu těchto látek ve výrobcích české maloobchodní sítě a jejich obsah porovnán s hygienickými limity.

Aktualizováno: 25.8.2015 21:12, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi