Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008
iduzel: 21081
idvazba: 26096
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 18:16:11
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21081
idvazba: 26096
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/21073/21081'
iduzel: 21081
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20932/21072/21073/21081
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení trichothecenových mykotoxinů typu A v ovsu

Autor: Hana Otevřelová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Marta Kostelanská

Trichothecenové mykotoxiny jsou sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub rodu Fusarium, které jsou častými kontaminanty cereálií. Mezi nejvíce toxické trichotheceny typu A patří T-2 a HT-2 toxiny, jejichž nálezy v některých obilovinách, zvláště v ovsu, jsou stále častější. S ohledem na relativně značnou toxicitu T-2 a HT-2 stanovila evropská vědecká komise pro potraviny (Scientific Comittee on Food, SCF) relativně nízké hodnoty tolerovaného denního příjmu (Tolerable Daily Intake) a deklarovala potřebu získání přesnějších údajů o hladinách uvedených toxinů v dietě. Daný požadavek předpokládá dostupnost přesných analytických metod s nízkými detekčními limity (LOD). Tato práce se zabývá vývojem a optimalizací analytické metody HPLC-MS/MS pro stanovení T2 a H-T2 toxinů pro matrici oves. Byly vyzkoušeny různé druhy extrakce a přečištění extraktů (SPE, imonukolonky). Pro stanovení těchto toxinů byla také využita metoda izotopově značených standardů. Získané data byly použity pro validaci uvedené metody a k analýze reálných vzorků ovsa ze sklizně 2008.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:48, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi