Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010
iduzel: 20985
idvazba: 25995
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 17:00:43
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 20985
idvazba: 25995
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/20982/20985'
iduzel: 20985
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20930/20965/20982/20985
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Analýza semen odrůd máku setého pěstovaných v ČR

Autor: Bc. Iveta Devátá
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Pudil František, CSc.

Gelovou elektroforézou (SDS-PAGE) byly analyzovány bílkovinné frakce v semenech osmi odrůd máku setého (Papaver somniferum, L.) vypěstovaného v České republice v roce 2009. Pro separaci bílkovin podle molekulových hmotností byly využívány vlastní nalévané gely a komerčně dodávané gradientové gely. Stejnými metodami byly sledovány změny ve složení bílkovin při zahřívání původního a odtučněného materiálu na 150, 180 a 200 oC po dobu 30min. K vizualizaci bílkovinných frakcí byly vyzkoušeny tři způsoby barvení – barvení roztokem Coomassie Brilliant Blue, amidočerně a barvení stříbrem. Elektroforetické gely byly vyhodnocovány pomocí obrazového analyzátoru NIS Elements (LIM s.r.o.,ČR). Jsou diskutovány rozdíly ve složení bílkovinných frakcí mezi odrůdami máku a jejich změny vlivem zahřívání.

Aktualizováno: 23.8.2015 16:23, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi