Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013
iduzel: 20862
idvazba: 25869
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 13:01:39
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 20862
idvazba: 25869
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/20855/20862'
iduzel: 20862
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20886/18614/20855/20862
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Analýza mykotoxinů a jejich maskovaných forem v rostlinných matricích s využitím LC-MS

Autor: Bc. Kristýna Weinertová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Milena Zachariášová, Ph.D.; Ing. Zbyněk Džuman

Rostliny napadené mikroskopickým vláknitými houbami mohou metabolizovat produkované mykotoxiny za vzniku konjugátů s polárními látkami, tzv. „maskovaných“ mykotoxinů. Nedostupnost analytických standardů však komplikuje jejich identifikaci a znemožňuje kvantifikaci. V dřívějších studiích byly objeveny a charakterizovány glykosylované formy deoxynivalenolu, HT-2 a T-2 toxinu, pro jejichž efektivní izolaci a zakoncentrování, bylo využito křížových reakcí imunoafinitních kolonek (IAC) dedikovaných pro mateřské toxiny. Prezentovaná studie byla zaměřena na screening a charakterizaci konjugátů dalších frekventovaně se vyskytujících fusariových mykotoxinů, nivalenolu (NIV) a zearalenonu (ZEA). V rámci jejich izolace byly testovány možnosti využití komerčně dostupných IAC dedikovaných pro NIV a ZEA. Pro separaci bylo využito ultra-účinné kapalinové chromatografie, detekce probíhala pomocí vysokorozlišovacího hmotnostního analyzátoru typu orbitrap. U většiny vzorků obsahujících NIV byla detekována též jeho glykosylovaná forma – NIV-glukosid, a všechny vzorky obsahující ZEA obsahovaly též ZEA-sulfát. Struktura těchto konjugovaných forem byla též konfirmována za použití specifické fragmentace mateřských sloučenin v systému hybridního hmotnostního analytátoru quadrupol-orbitrap.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:16, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi