Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013
iduzel: 20853
idvazba: 25860
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 15:18:43
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20853
idvazba: 25860
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/20845/20853'
iduzel: 20853
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20886/18614/20845/20853
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Charakterizace česneku: zdroj zdraví prospěšných látek

Autor: Michaela Vrobelová
Ročník: B3
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Vojtěch Hrbek

Česnek je široce používanou plodinou, své uplatnění má nejen v gastronomii pro svou výraznou, nezaměnitelnou chuť, ale i v lidovém léčitelství díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.
Nejvýznamnějšími z nich jsou sirné aminokyseliny, S-alk(en)yl-L-cysteinsulfoxidy (ACSO). Dále česnek obsahuje i řadu dalších biologicky aktivních látek, zejména látek s antioxidační aktivitou. Množství zmíněných látek závisí na druhu česneku a na pěstebních podmínkách.
V této studii byla pro sledování obsahu ACSO využita technika ultra-vysokoúčinné kapalinové chromatografie (UPLC) ve spojení s hmotnostním spektrometrem typu trojitý kvadrupól (QqQ-MS). Pro měření antioxidační aktivity byla použita spektrofotometrická metoda s využitím stabilního radikálu 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazylu (DPPH). Pro korekci výsledků byl také stanovován obsah sušiny (sušení vzorku 5 h při 105 °C).
Byl sledován a porovnán vliv odrůdy česneku, pěstební lokality a různých dat odběru vzorků: před sklizní, v době sklizně a po 6 týdnech skladování.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:09, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi