Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013
iduzel: 20849
idvazba: 25856
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 09:40:36
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20849
idvazba: 25856
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/20845/20849'
iduzel: 20849
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20886/18614/20845/20849
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení polybromovaných difenyletherů v mateřském mléce

Autor: Bc. Marta Medovová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Kamila Kalachová, Ph.D.

Polybromované difenylethery patří do skupiny environmentálních kontaminantů zvané bromované retardéry hoření, které byly dosud nalezeny v půdě, sedimentech nebo atmosféře. Vzhledem k svému lipofilnímu charakteru se tyto látky kumulují v tucích, a mohou tak představovat potenciální riziko pro člověka, zvlášť pro plod a novorozence, kteří jsou těmto látkám vystaveni mimo jiné také prostřednictvím mateřského mléka.
Cílem předkládané práce bylo vyvinutí a validace analytické metody, která by byla vhodná pro stanovení těchto látek ve vzorcích mateřských mlék. Experimenty byly zaměřeny v prvé řadě na extrakci tuku z mateřských mlék. Dosud používaná metoda byla nahrazena modifikovanou verzí postupu QuEChERS, který byl již na Ústavu Analýzy potravin a výživy použit pro stanovení BFR z rybí svaloviny. Vyextrahovaný tuk s analyty byl přečištěn pomocí gelové permeační chromatografie a analyty následně stanoveny pomocí GC–MS s analyzátorem typu trojitý kvadrupól.
Validace metody byla provedena na vzorku mléka OLMA Mléko Selské na hladinách 1 a 10 ng/g tuku, kdy se výtěžnost metody pohybovala v intervalu 71 – 126 % s opakovatelností 2-19 %. Validovaná metoda byla následně použita pro vyšetřování bromovaných retardérů hoření v reálných vzorcích mateřského mléka.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:05, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi