Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce A - Bc. Anna Tobolková
iduzel: 29953
idvazba: 38136
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 08:23:13
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 29953
idvazba: 38136
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/29947/29953'
iduzel: 29953
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/29750/29946/29947/29953
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení organických forem selenu v mikroskopických řasách bohacených selenem

Autor: Bc. Anna Tobolková
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D., Ing. Monika Jírů

 

Mikroskopické řasy, které jsou kultivované na živném médiu obsahujícím selen ve formě seleničitanu, jsou schopny v závislosti na druhu řasy v různé míře začlenit tento prvek do buněk. Nejběžnějšími sloučeninami jsou aminokyseliny selenocystein a selenomethionin, které se vyskytují ve volné formě nebo se stávají součástí peptidových řetězců. Abychom porozuměli biologickému významu selenu a jeho metabolismu, potřebujeme co nejlépe specifikovat formu jeho výskytu.

Za účelem stanovení selenových aminokyselin začleněných do proteinů, byla optimalizována metoda enzymové hydrolýzy s využitím proteasy ze Streptomyses griseus, kde klíčovým krokem je dezintegrace buněčné stěny mikrořasy. Pevnost a stabilita buněčné stěny může být příčinou nižší výtěžnosti selenu z řasové biomasy. Na řase Vischeria helvetica, která v předběžném testování vykazovala výrazně pevnější buněčnou stěnu, byly testovány tři metody fyzikální dezintegrace buněk (i) balotina, (ii) šokové zmrazení vzorku a (iii)ultrazvuková jehla. V hydrolyzátech bylo sledováno nejen zastoupení selenových aminokyselin a jejich derivátů, ale byl porovnán i celkový aminokyselinový profil biomasy mikrořasy. K tomuto účelu byla využita technika U-HPLC‒HRMS/MS (Q-Exactive Plus).

Aktualizováno: 13.11.2016 22:32, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi