Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK2015
iduzel: 23804
idvazba: 29933
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 08:09:36
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 23804
idvazba: 29933
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/23769/23804'
iduzel: 23804
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23764/23765/23769/23804
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Autentikace potravních doplňků na základě metabolomického fingerprintingu

Autor: Bc. Klára Navrátilová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; Ing. Vojtěch Hrbek

Falšování doplňků stravy je díky vysoké ceně a snadné dostupnosti na trhu velmi častým problémem. Proto je snaha vyvinout rychlé a efektivní metody pro stanovení autenticity daného produktu. Za tímto účelem se využívá tzv. metabolomického přístupu, jehož cílem je globální analýza nízkomolekulárních sloučenin. V této studii bylo využito několik postupů pro charakterizaci potravních doplňků. Pro získání metabolomického fingerprintu byly použity techniky: (i) iontový zdroj pro přímou analýzu vzorku v reálném čase (DART) – bez separační technika, (ii) kapalinová chromatografie (UHPLC) a (iii) superkritická fluidní chromatografie (SFC), vše ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (HRMS).

Cílem bylo porovnání technik a získání tzv. markerů, které by usnadnily autentikaci doplňků stravy na bázi Ginkgo biloby. V této studii byly analyzovány lyofilizované listy jinanu dvoulaločného a pět různých vzorků doplňků stravy. Bylo zjištěno, že vhodným markerem by mohly být ginkgolové kyseliny, které se přirozeně v listech Ginkgo biloby vyskytují. Ginkgolové kyseliny byly pozorovány i ve vzorcích doplňků stravy, přičemž jejich obsah indikoval množství extraktu z jinanu dvoulaločného v produktech. V jednom z produktů se nevyskytovala ani jedna ginkgolová kyselina, což by mohlo znamenat jeho falšování.

Aktualizováno: 15.11.2015 23:59, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi