Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Vassilková
iduzel: 23786
idvazba: 29915
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 06:00:49
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 23786
idvazba: 29915
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/23767/23786'
iduzel: 23786
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23764/23765/23767/23786
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Potenciál infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací ve spojení s multivariační analýzou dat pro analýzu preparátů určených pro kloubní výživu

Autor: Bc. Alyona Vassilkova
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Dr. Ing. Jan Poustka

Chondroitin sulfát (CS) a hyaluronová kyselina (HA), glukosamin (GSA) jsou jedny z hlavních složek chrupavčité tkáně. Bylo prokázáno, že užívání kloubních preparátů s jejich obsahem zmírňuje zánět a bolest při osteoartróze a zlepšuje funkčnost kloubů a proto jsou používány pro výrobu léčivých přípravků a kloubních doplňků stravy. Pro analýzu těchto látek je kromě dominantních elektromigračních a chromatografických metod používána i metoda infračervené spektroskopie (IČ), jejímiž hlavními výhodami jsou rychlost, přesnost a možnost nedestruktivního stanovení.

V rámci této práce byly testovány možnosti metody infračervené spektroskopie (profilové měření) v kombinaci se statistickými metodami multivariační analýzy. Diskriminační analýza prokázala možnost rozlišení přípravků obsahujících GSA, CS a HA.

Aktualizováno: 17.11.2015 08:20, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi