Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Nguyen
iduzel: 23783
idvazba: 29912
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 11:14:19
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 23783
idvazba: 29912
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/23767/23783'
iduzel: 23783
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23764/23765/23767/23783
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Analýza biologicky aktivních látek v konopných semenech pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií

Autor: Bc. Quynh Anh Nguyen
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Kanabinoidy patří mezi biologicky aktivní látky obsažené v rostlinách konopí zahrnující dva hlavní druhy: konopí seté a konopí indické. Kanabinoidy, jejichž obsah se v těchto rostlinách významně liší, mají různé účinky na živý organismus: zatímco některé, reprezentované hlavně Δ9-tetrahydrokanabinolem (THC), jsou psychotropní, jiné se mohou chovat jako antioxidanty a neuroprotektanty, přičemž kanabidiol (CBD) představuje v současnosti pravděpodobně nejvýznamnější z nich. Tyto biologicky aktivní alkylfenoly vznikají dekarboxylací příslušných kanabinoidních kyselin (THCA a CBDA) vlivem tepla a záření. Efektivní monitorování obsahu kanabinoidů v rostlinách je proto velmi žádoucí.

Cílem této práce bylo vyvinout a validovat metodu pro stanovení 6 vybraných kanabinoidů v semenech konopí setého. V rámci optimalizace extrakčního postupu bylo testováno několik extrakčních činidel a jejich směsí lišících se polaritou, přičemž směs methanol:dichlormethan (9:1) poskytla nejlepší výsledky. Protože se jedná o komplexní tučnou matrici, bylo do přípravy vzorku zahrnuto přečištění surového extraktu. Analytickou koncovku zahrnovala ultraúčinná kapalinová chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (UPLC-HRMS). Validovaná metoda byla aplikována na čtrnáct reálných vzorků.

Aktualizováno: 17.11.2015 08:23, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi