Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005
iduzel: 21172
idvazba: 26204
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 13:05:01
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21172
idvazba: 26204
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21165/21172'
iduzel: 21172
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20935/21164/21165/21172
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Využití techniky SPME ke srovnávacím analýzám olivového oleje

Autor: Jitka Slovanová
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Kateřina Holadová, Ing. Eva Klimánková

Cílem práce bylo srovnání profilu aromatických látek v několika druzích panenského olivového oleje a zjištění případných rozdílů. Typické aroma olivových olejů tvoří více jak 70 sloučenin, mezi které patří zejména produkty oxidativní degradace nenasycených mastných kyselin jako jsou aldehydy, například hexanal, nonanal, 1-hexanol nebo 2,4, decadienal. Dále se na aroma podílí alifatické a aromatické uhlovodíky, alkoholy, ketony, ethery a estery.
Pro účely srovnávacích analýz byla optimalizována analytická technika mikroextrakce na tuhou fázi (SPME). Použito bylo vlákno se stacionární fází PDMS-DVB-CX. Jako instrumentální koncovka byla použita plynová chromatografie s hmotnostně spektrofotometrickou detekcí (GC/MS). V průběhu vývoje metody byla optimalizována řada parametrů ovlivňujících sorpci analytů-výběr stacionární fáze SPME vlákna, teplota, doba inkubace a sorpce.
Celkem bylo dodáno 316 vzorků olivového oleje pocházejících z devíti odrůd oliv. Nejvýznamnější rozdíly v obsahu složek mezi dodanými vzorky byly zejména v obsahu hexanalu, 3-karenu, 2-hexen-1-olu, kys. octové a farnesenu.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:52, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi