Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2006
iduzel: 21161
idvazba: 26193
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 09:42:28
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21161
idvazba: 26193
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21154/21161'
iduzel: 21161
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20934/21142/21154/21161
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Barevné látky vznikající reakcemi isothiokyanátů s aminokyselinami

Autor: Magdalena Švecová
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Karel Cejpek

Isothiokyanáty (ITC), degradační produkty glukosinolátů, patří v přirozených systémech k nejreaktivnějším složkám. Reagují s celou řadou nukleofilních látek včetně aminokyselin a bílkovin. Primární produkty reakce ITC s aminoskupinami těchto sloučenin mohou být v neutrálním a zejména alkalickém prostředí transformovány na řadu produktů, včetně žlutých, červených a modrých barviv. Tato práce se zaměřuje na nalezení optimálních podmínek pro vznik těchto barevných sloučenin, a to především sloučenin modrých. Byl testován vliv složení reakční směsi, pH reakční směsi, koncentrace složek reakční směsi a teploty, při které reakce probíhá. Cílem práce byla i optimalizace metody přečištění, separace a isolace barevných produktů. K charakterizaci těchto chromoforů byly použity metody HPLC-PDA a LC-MS.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:19, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi