Optimalizace pracovních charakteristik metody LC-MS/MS pro stanovení reziduí pesticidů v ovoci a zelenině

Autor: Jana Urbanová
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Konzultant: Ing. Ondřej Lacina, Mgr. Martin Jech

Cílem práce bylo vytvoření multireziduální metody pro stanovení širokého spektra pesticidů metodou kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (LC-MS/MS) v ovoci a zelenině s limitem kvantifikace pod 0,010 mg/kg (EU MRL pro dětskou výživu). Prvním krokem byla optimalizace samotné LC-MS/MS metody, následovaná výběrem vhodné extrakční techniky. Optimalizace LC-MS/MS spočívá ve volbě vhodné separace analytů tak, aby se zabránilo koeluci velkého množství analytů a nutnosti snímat velké množství MS/MS přechodů v jeden okamžik. Po optimalizaci chromatografie byly analyty rozděleny do MRM (Multiple Reaction Monitoring) segmentů s přihlédnutím k tomu, aby nedocházelo k velkým změnám v počtu sledovaných MS/MS přechodů během analýzy a tím ke zkreslení píků ležících uprostřed těchto změn. Následně byly srovnávány různé varianty izolační techniky označované jako QuEChERS (akronym složený z anglických slov Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Save) a to originální metoda, varianta používající octanový pufr a varianta s citrátovým pufrem. Porovnávány byly základní parametry jako výtěžnost, LOD (LOQ) a opakovatelnost. Vzhledem k tomu, že tato technika zahrnuje také přečišťovací krok realizovaný disperzní extrakcí na pevnou fázi (SPE) s PSA sorbentem (primární-sekundární amin), byl sledován i vliv přečištění na pracovní charakteristiky metody.