Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2007
iduzel: 21111
idvazba: 26136
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 03:37:24
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21111
idvazba: 26136
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21105/21111'
iduzel: 21111
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20933/21104/21105/21111
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Využití SPME pro stanovení furanu ve sladech

Autor: Tereza Valentová
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Kateřina Riddellová

Furan patří mezi procesní kontaminanty potravin, jde tedy o sloučeninu vznikající při výrobě a zpracování potravin. Vyskytuje se ve vyšších množstvích převážně v potravinách, které prošly tepelným opracováním. Furan je organizací IARC klasifikován jako možný karcinogen pro člověka (skupina 2B), dále u něj byly pozorovány cytotoxické a hepatotoxické účinky. Předkládaná práce je zaměřena na vývoj a využití metody pro stanovení furanu ve vzorcích sladu a piva, prezentovány jsou dílčí výsledky pro vzorky sladu. Použita byla metoda, kdy byly těkavé látky ze vzorku izolovány mikroextrakcí na tuhou fázi a dále separovány pomocí plynové chromatografie a detekovány hmotnostním detektorem typu iontová past. Optimalizovány byly především parametry extrakce a různé způsoby přípravy vzorku. S ohledem na vysokou těkavost analytu byl také zjišťován vliv chlazení (tekutý dusík) na jeho možný únik v průběhu homogenizace vzorku. U optimalizované metody pro stanovení furanu ve vzorcích sladu byly změřeny základní validační charakteristiky a metoda byla použita pro analýzu vzorků tmavého a světlého sladu dodaných do laboratoře v rámci řešení EU projektu „TRUEFOOD“ (FOOD-CZ-2006-016264). Zjištěné nálezy se pohybovaly v rozmezí 16 –3726 µg/kg. Metoda pro stanovení furanu ve vzorcích piva je stále ve stádiu vývoje.

Aktualizováno: 25.8.2015 21:12, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi