Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2007
iduzel: 21109
idvazba: 26134
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 21:40:39
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21109
idvazba: 26134
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21105/21109'
iduzel: 21109
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20933/21104/21105/21109
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vývoj SPME metody pro analýzu těkavých sloučenin kmínu

Autor: Ivana Šnircová
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Kateřina Riddellová

Sušená semena kmínu kořenného (Carum carvi) patří mezi nejznámější koření používané při přípravě pokrmů. Kvalita kmínu je dána především intenzitou aroma, které se až z 99 % skládá ze sloučenin D-karvonu a D-limonenu. Aby bylo možné aromatický profil kmínu sledovat, byla vyvinuta a optimalizována analytická metoda sestávající z mikroextrakce analytů na tuhou fázi (SPME), separace jednotlivých složek pomocí plynové chromatografie (GC) a detekce analytů hmotnostním detektorem typu iontová past (MS-IT). Optimalizace metody probíhala především na úrovni přípravy vzorku, tudíž optimalizací SPME metody. Bylo nutné určit vhodnou navážku, typ vlákna, dobu sorpce a vliv přídavku vody tak, aby opakovatelnost měření (vyjádřená jako RSD z pěti po sobě jdoucích měření) byla co nejlepší. Takto optimalizovaná metoda SPME-GC-MS byla použita při analýze vzorků kmínu, které se od sebe lišily způsobem sterilace (sterilace za použití suchého tepla a sterilace suchým teplem s navrácením aromatu). Získané výsledky umožnily diskusi o vhodnosti použití sterilačního postupu s navrácením aromatu.

Aktualizováno: 25.8.2015 21:11, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi