Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008
iduzel: 21096
idvazba: 26111
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 13:45:23
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21096
idvazba: 26111
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21085/21096'
iduzel: 21096
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20932/21072/21085/21096
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Dynamika pesticidů v předsklizňovém období: jablka jako surovina pro výrobu dětské výživy

Autor: Jana Zikmundová
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Jana Urbanová

Při hodnocení percepcí zdravotních rizik spojených s konzumací potravin uvádí řada konzumentů na prvním místě rezidua pesticidů. Jak vyplynulo z řady studií, největší riziko představují tyto škodliviny pro děti. Na rozdíl od běžných komodit, pro které jsou hodnoty maximálních reziduálních limitů různé, u výrobků určených pro dětskou výživu platí hodnota 0,010 mg/kg. Řada producentů vyžaduje tento limit i u surovin pro jejich výrobu, avšak dodržení tohoto požadavku není pro některé typy pesticidů jednoduché. Předkládaná práce je součástí projektu NAZV 1G46073, jehož cílem je zhodnotit, které pesticidní přípravky jsou vhodné pro ošetření jablek určených k výrobě dětské výživy. Model ošetření v roce 2008 zahrnuje 12 účinných látek, které se již v minulých letech jevily jako vhodné pro tento účel. Sledován byl vliv termínu aplikace, v některých případech i násobné aplikace pesticidu na hladiny reziduí v pěti odběrech od srpna do sklizně v říjnu. Všechny pesticidy uvedené v této práci byly stanoveny kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií. (LC-MS/MS).

Aktualizováno: 25.8.2015 12:58, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi