Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009
iduzel: 21047
idvazba: 26062
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 10:57:24
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21047
idvazba: 26062
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21046/21047'
iduzel: 21047
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20931/21045/21046/21047
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení pesticidů v nálevu čaje pomocí GC-MS

Autor: Jana Horáková
Ročník: B3
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Konzultant: Ing. Kamila Kalachová

Perfluoroalkylované sloučeniny (PFC) patří v současné době mezi nejvíce sledované kontaminanty nejen v životním prostředí, ale zejména v potravinách. Evropský úřad pro potraviny (EFSA) je řadí mezi tzv. „emerging“ kontaminanty a doporučuje členským zemím tyto látky v potravinách sledovat. Protože se jedná o širokou skupinu látek rozdílných vlastností, lze PFC rozdělit na polární a více nepolární neboli těkavé, kdy tyto dvě skupiny se liší i analytickou koncovkou, první se stanovuje kapalinovou chromatografií (LC) a druhá plynovou chromatografií (GC) ve spojení s hmotnostně spektrometrickou detekcí (MS).
Tato práce, která je součástí česko-norského projektu EmerCon se zaměřila optimalizaci analytické metody pro stanovení 8 těkavých PFC v rybí svalovině. Metoda se skládá z extrakce ethylacetátem a přečištění pomocí přídavku aktivního uhlí a následného GC/MS stanovení v módu negativní chemické ionizace (NCI) pro kvantifikaci a pozitivní chemické ionizace (PCI) pro konfirmaci. Optimalizovaná metoda byla použita pro analýzu vzorků ryb a rybích produktů dostupných na českém trhu.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:26, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi