Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012
iduzel: 20923
idvazba: 25932
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 05:23:30
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 20923
idvazba: 25932
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/20917/20923'
iduzel: 20923
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20866/20900/20917/20923
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Studium faktorů ovlivňujících hladiny biologicky aktivních látek v sóji

Autor: Bc. Michaela Škopíková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová; Ing. Hana Novotná

Sója luštinatá je stará kulturní plodina, patřící do čeledi bobovité. Sója má mezi ostatními luskovinami výjimečné postavení, dané především jejími funkčními vlastnostmi a chemickým složením semen. Ta obsahují kvalitní bílkoviny a tuky, velké množství vitaminů a minerálů a také mnoho biologicky aktivních látek. Tato práce se zabývá studiem nejvýznamnějších biologicky aktivních látek v sóji – fytoestrogeny, způsobem jejich stanovení v sójových bobech a také posouzením vlivu klíčení a stresových faktorů na jejich biosyntézu. Hlavní pozornost je věnována skupině pterokarpanů – glyceollinům. Glyceolliny vznikají v rostlině jako obrana proti působení stresových podmínek a vykazují řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. V rámci této práce byla vyvinuta metoda pro stanovení glyceollinů ve vzorcích sójových bobů. Kromě obsahu glyceollinů byly sledovány také hladiny kumestrolu a isoflavonů sóji a byl posouzen vliv klíčení a inokulace různým množstvím plísně Rhizopus oligosporus na hladiny sledovaných látek. Pro tento účel byla použita metoda UHPLC s HR-MS detekcí. Byl pozorován pozitivní vliv inokulace a doby klíčení na hladinu glyceollinů. Obsah kumestrolu se zvyšoval s prodlužující se dobou klíčení, zatímco v obsahu sledovaných isoflavonů nebyl pozorován žádný trend.

Aktualizováno: 22.8.2015 22:08, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi