Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012
iduzel: 20896
idvazba: 25905
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 14:23:19
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20896
idvazba: 25905
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/20865/20896'
iduzel: 20896
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20866/20900/20865/20896
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vývoj metody pro stanovení inulinu

Autor: Bc. Aleš Krmela
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Veronika Krtková.

Fruktooligosacharid inulin je zásobní látka rostlin čeledi hvězdicovitých a zvonkovitých, kde nahrazuje škrob. Je složen nejčastěji z 20-30 jednotek fruktózy s molekulou glukózy na konci řetězce. Jde o jemný bílý prášek neštěpitelný amylázou. Přestože je nevyužitelný pro člověka, působí jako prebiotikum. Ve střevě je rozštěpen bakteriálními enzymy a je tedy dobrým zdrojem energie pro střevní mikroflóru. Často je užíván jako náhrada cukru, jelikož díky své nevyužitelnosti není vstřebáván do krve a nezvyšuje tak hladinu krevního cukru. Mezi nejbohatší (komerční) zdroje inulinu patří čekanka a topinambur. Dále se inulin nachází v jamech nebo artyčoku a velké množství najdeme i v česneku a cibuli.
Za účelem monitorování obsahu inulinu v potravinách byla optimalizována analytická metoda užívající ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s evaporative light scattering detektorem (UPLC-ELSD).

Aktualizováno: 22.8.2015 21:30, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi