Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013
iduzel: 20854
idvazba: 25861
šablona: stranka
čas: 23.4.2024 09:22:46
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20854
idvazba: 25861
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/20845/20854'
iduzel: 20854
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20886/18614/20845/20854
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Analýza mykotoxinů, pyrrolizidinových alkaloidů a pesticidů v herbálních čajích; aplikace U-HPLC–MS/MS metody, zhodnocení rizika

Autor: Bc. Alena Zachariášová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Zbyněk Džuman

Užívání potravních doplňků rostlinného původu v posledních letech stále stoupá. Pozitivní vliv účinných látek však může být negativně ovlivněn přítomností potencionálně toxických látek, např. mykotoxinů, pyrrolizidinových alkaloidů, a/nebo pesticidů. O tuto problematiku se mj. zajímá i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Je proto nutné vyvíjet dostatečně citlivé metody pro jejich stanovení. Cílem této práce bylo implementovat novou metodu ultra-účinné kapalinové chromatografie s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLC–HRMS/MS, Q-ExactiveTM, Thermo Fisher Scientific), která v tomto ohledu poskytuje značný potenciál. V rámci vývoje metody byla pro 55 mykotoxinů, 11 pyrrolizidinových alkaloidů a 323 pesticidů vytvořena databáze fragmentačních spekter ve vysokém rozlišení, které slouží jako jedno z konfirmačních kritérií při identifikaci výše zmíněných analytů. Metoda pak byla využita ke zhodnocení kontaminace 23 bylinných čajů komerčně dostupných na českém trhu (pro extrakci vzorků byla využita zavedená extrakční metoda založená na přístupu QuEChERS). Celkem bylo na přítomnost alespoň jednoho analytu pozitivních 96% analyzovaných vzorků, a to na nezanedbatelných koncentračních hladinách, které v několika případech překročily legislativní limity.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:09, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi