Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013
iduzel: 20847
idvazba: 25854
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 19:14:30
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 20847
idvazba: 25854
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/20845/20847'
iduzel: 20847
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20886/18614/20845/20847
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Aplikace metabolomiky pro nutriční hodnocení lipidické frakce ryb a mořských plodů

Autor: Bc. Jana Bihušová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Hana Novotná

Konzumace ryb je velmi důležitá, protože ryby jsou bohatým zdrojem nejen vysoce kvalitních proteinů, vitaminů rozpustných v tuku, minerálů, ale také ?-3 polynenasycených mastných kyselin, především eikosapentaenové kyseliny (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA). Množství jednotlivých nutrientů závisí na různých faktorech, např. na druhu ryby, způsobu chovu, stáří nebo pohlaví.
Cílem experimentu bylo zhodnocení nutriční kvality lipidické frakce mořských i sladkovodních ryb a mořských plodů. Sledovalo se zastoupení volných mastných kyselin, fosfolipidů, triacylglycerolů a cholesterolu. Pro stanovení lipidického profilu ryb byla využita technika metabolomického profilování s využitím iontového zdroje DART (Direct Analysis in Real Time), případně ESI, ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem Orbitrap (Orbitrap-MS). Použitím této techniky jsme zjistili, že z nutričního hlediska je vhodné konzumovat tučnější ryby, protože obsahují větší množství EPA a DHA. Obecně je známo, že mořské plody obsahují více cholesterolu než ryby a paryby, to jsme prokázali i analytickou metodou UHPLC-OrbitrapMS. Jednotlivé sloučeniny byly identifikovány na základě přesných hmot získaných vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu Orbitrap.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:03, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi